2023-05-11
rosewood餐厅一向有一定既质素 chaat完全推翻咗我对印度菜既认知! 佢地既食物即使偏重口味惹味但香料味唔重 易入口 而且好好食 每样都有特色都做得几好👅 service亦唔错 价钱以米芝莲黎讲都合理🫡 想食既话记得佢地系每个月1号开放booking (好多时会有人2-3日前cancel的! 可以留意下网站)· 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐝𝐚𝐦 ⇾ 𝟕/𝟏𝟎 附送既前菜 印度薄片 好薄好脆 好重胡椒味! 系会令人忍唔住不停食既脆片🤣-𝐒𝐌𝐀𝐋𝐋 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐄𝐒-· 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚 $𝟏𝟔𝟖 ⇾ 𝟕.𝟐/𝟏𝟎𝙟𝙖𝙘𝙠𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙢𝙚𝙖𝙩好signature 基本上人人台上都会有既前菜 系咖哩角既变奏版 皮脆唔油腻 馅唔系肉而系大树菠萝 (我当刻食落觉得好似吞拿鱼) 味道辣辣地 另外配上酸酸地既乳酪酱-𝐆𝐑𝐀𝐈𝐍𝐒-· 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟔𝟖 ⇾ 𝟕.𝟖/𝟏𝟎印度薄饼上枱时仲暖同埋够软熟~🤓-𝐒𝐋𝐎𝐖 𝐂𝐎𝐎𝐊𝐄𝐃-· 𝐌𝐚𝐥𝐚𝐛𝐚𝐫 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 $𝟐𝟗𝟖 ⭐ ⇾ 𝟖.𝟓/𝟏𝟎𝙩𝙪𝙧𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘, 𝙘𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙡𝙚𝙖𝙛, 𝙘𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩咖喱香浓惹味带少少辣 香料味唔太
· 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐝𝐚𝐦 ⇾ 𝟕/𝟏𝟎
-𝐒𝐌𝐀𝐋𝐋 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐄𝐒-
· 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚 $𝟏𝟔𝟖 ⇾ 𝟕.𝟐/𝟏𝟎
𝙟𝙖𝙘𝙠𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙢𝙚𝙖𝙩
-𝐆𝐑𝐀𝐈𝐍𝐒-
· 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟔𝟖 ⇾ 𝟕.𝟖/𝟏𝟎
印度薄饼上枱时仲暖同埋够软熟~🤓
-𝐒𝐋𝐎𝐖 𝐂𝐎𝐎𝐊𝐄𝐃-
𝙩𝙪𝙧𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘, 𝙘𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙡𝙚𝙖𝙛, 𝙘𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩
咖喱香浓惹味带少少辣 香料味唔太重 几易入口 重椰奶香而唔腻🤩 this is unexpectedly goooood! 啲鱼嫩滑到傻 唔腥好好食🥹
-𝐓𝐀𝐍𝐃𝐎𝐎𝐑𝐈-
· 𝐂𝐡𝐚𝐚𝐭 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 $𝟖𝟗𝟖 (𝐟𝐨𝐫 𝟐-𝟑𝐩𝐱) ⭐ ⇾ 𝟖.𝟖/𝟏𝟎
𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙠𝙚𝙗𝙖𝙗, 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙩𝙞𝙠𝙠𝙖, 𝙥𝙖𝙣𝙚𝙚𝙧 𝙩𝙞𝙠𝙠𝙖, 𝙡𝙖𝙢𝙗 𝙘𝙝𝙤𝙥
有齐牛鸡羊同埋芝士 可以试晒咁多种main!基本上鸡牛羊芝士4个都好好食 好出色 所以建议绝对要叫呢个😎
鸡牛都系大大旧 用chicken thigh同beef cheek 两个烤到微微脆口 带好重炭烧香味 调味好入味肉质好juicy 牛面颊系极易咬开完全唔干唔硬 牛味都够🫡
羊架有啲厚度 烤到6-7成熟左右 肉质够嫩 呈粉红色 骚味唔重 (私心想重的😁🫤) 仲有撒上开心果碎
paneer系一种芝士 口感有啲似豆腐 感觉质地同halloumi cheese都有几分相似 芝士偏mild带奶香 味道近似ricotta cheese 几钟意! 喜欢奶味>乳酸味的芝士!
〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 𝟖.𝟔𝟕/𝟏𝟎
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 𝟖.𝟓/𝟏𝟎