2018-01-28
八沢 (沢:同泽,开业多时,但过往门前宣传不多,令人为之却步。假日落东大街觅食,发现餐厅宣传落力咗唔少,更重要系见到menu,一于嚟个早到的团年(excuse)。八沢装修尽显创意、玩味。仿真鱼cushion挂喺天花,犹如置身日本渔市场。墙身餐点推介呈拼图造型,简单但吸睛~听朋友讲八沢乌冬比拉面出色,果然冇令我哋失望。钟情弹牙乌冬嘅人一定系叫乌冬,过咗冷河嘅乌冬会收缩,自然较为黏韧。芥末果醋带子冷乌冬较其他菜式简朴,只以果醋酱油调味,唔花巧,简单食材配搭更令人专注于食材真味。乌冬大过一个面饼,加上四只厚肉带子,食到好饱。乌冬绝非一般货色。未点酱汁,先试原味。新鲜嘅乌冬当然冇酸味,扁身乌冬湿润滑溜,望落洁白透亮。冷食挂乌冬,沾上果醋汁,散发淡淡柚子香,酸溜溜好开胃。芥末混和酱汁感觉刚好唔刺鼻,调味恰到好处。采用原只带子,每只都肉厚肥满,曲奇饼咁大。只系轻轻灼过,仲未完全变白,几有鲜味。溏心蛋整个蛋黄呈半液体状态,质感绵密,蛋白亦系啱啱成形,仲好滑溜。不过蛋黄略嫌淡口,由于唔系味付玉子,选用更浓蛋黄香嘅鸡蛋会更好。唔少人都推荐黑松露忌廉海鲜乌冬。黑松露落得好重手,味道香浓。忌廉汤底奶白,但冇
听朋友讲八沢乌冬比拉面出色,果然冇令我哋失望。
乌冬大过一个面饼,加上四只厚肉带子,食到好饱。 乌冬绝非一般货色。未点酱汁,先试原味。新鲜嘅乌冬当然冇酸味,扁身乌冬湿润滑溜,望落洁白透亮。冷食挂乌冬,沾上果醋汁,散发淡淡柚子香,酸溜溜好开胃。芥末混和酱汁感觉刚好唔刺鼻,调味恰到好处。 采用原只带子,每只都肉厚肥满,曲奇饼咁大。只系轻轻灼过,仲未完全变白,几有鲜味。
唔少人都推荐黑松露忌廉海鲜乌冬。
串烧嘅调味唔多,味道来自中间多汁肉厚嘅生蚝。比起一味用照烧汁嘅串烧,我更钟意呢种配搭。
明太子鸡翼将鸡中翼部分拆骨,酿入明太子,封口再炸至金黄。
鸡翼炸后依然嫰滑,明太子事先拌入葱花,但炸后明太子比较干身。如果鸡翼调味淡啲,突出返馅料味道,就更好喇~
最后推荐呢杯蜜柑啤酒,$38 250mL,价钱公道。
我唔系饮开酒嘅人,亦唔算爱酒,一味追求醉意就唔啱我喇,但系每次见到特别口味嘅啤酒都会心动。
啤酒开头饮嘅时候觉得唔系几苦,饮落舒服,但有欠蜜柑味。正当饮到一半,肚涨涨打算放弃嘅时候,口中含住嘅一啖酒竟然慢慢渗出蜜柑酸甜味,唔假、唔漏,唔系糖水味!原来蜜柑糖浆沉晒底...大家切记要问店员拎长匙羮搅匀先好饮。如果一早知道,啤酒甘味配淡淡蜜柑香一定更正!
成餐饭食得几开心,店员有礼而且细节位就得唔错。餐牌循环再用,食串烧时店员又会收走汤碗,比只新碗仔我哋盛住串烧。 服务贴心,贴士樽可能唔系摆设嚟架~