Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

2021-11-12 990 浏览
近年冇得去外地旅游,就想系香港揾一D有外游感觉既地方。今次黎到中东feel既打卡餐厅,一入门口位已经同出面两个世界咁,餐厅仲有间房特别靓,吊灯、地砖、梳化等,都靓到好似去左阿拉伯国家咁!呢度叫野食,几乎都要google过先知系咩野食黎(笑)。由汤开结就已经有种「估你唔到」既感觉,明明系鸡汤,但睇出黎偏忌廉白汤既感觉。然后小食方面都好多款式,鹰嘴豆蓉配pita bread,算系中东最常见既野食之一。炸豆饼Falafel同埋少少咖喱味既菠菜饺Spinach Sambusek都好有特色,试D唔系平时接触开既食品好有新鲜感~四款主菜入面叫左三个黎试,一款拣左Meat Ball Dawood Pasha,蕃茄酱汁配大大粒手打既肉丸,D汁用黎捞饭唔错。第二款拣左Chicken Ala Tork,系一旧好大既鸡卷,入面酿左鹰嘴豆同饭,好特别既做法。最后一款拣左Fish and Salmon Tajine,炸左既三文鱼扒再用汁煮番,呢道菜做法有D似中菜,鱼肉仲保持到好嫩滑。食饱记得要去厕所打个卡,入面个装修真系好靓,墙上图案用细细粒彩色砖拼成,洗手盘都靓到要影番张相(笑)
近年冇得去外地旅游,就想系香港揾一D有外游感觉既地方。

soup  of  the  day
Hummus