2023-03-29
平时庆祝生日来来去去都系买果啲蛋糕,今次朋友生日反传统买左依间近期大热嘅Tiramisu蛋糕。4个人买4件其实有啲太多,特别系食完饭之后要食得晒真系有啲难度,但系买得黎就预左影相,影得相就要有visual standard。今次拣左以下4款:1. 厚手工芋泥提拉米苏2. 北海道豆乳丸子提拉米苏年糕夹心3. 宇治金时配年糕夹心提拉米苏4. 伯爵茶焦糖可可拿破仑提拉米苏本身好钟意食正宗意大利Tiramisu,以前得闲就会自己整,又香又软滑嘅mascarpone cheese加cream再加鸡蛋,又有酒香再加可可粉提升味道层次,creamy到难以抗拒。Miss Tira标榜用零卡糖,可以减少负担同罪疚感,不过始终入口都系觉得佢似cream多过cheese。个人最钟意芋泥味,因为真系食到好天然嘅芋泥味仲有芋头颗粒。第二选择会系宇治金时,茶味可以解腻之余都令个蛋糕整体甜度减少,而且个年糕夹心整得好好,好软糯好好味。另外果2款就一般般,冇乜特别。$58/件都算中规中矩,平时买个蛋糕都要$2XX。庆祝生日想搞啲新意思,多啲人share几个味食系唔错嘅。始终都有好厚下嘅cream,食几啖就会开始腻,所
1. 厚手工芋泥提拉米苏
2. 北海道豆乳丸子提拉米苏年糕夹心
3. 宇治金时配年糕夹心提拉米苏
4. 伯爵茶焦糖可可拿破仑提拉米苏
庆祝生日想搞啲新意思,多啲人share几个味食系唔错嘅。始终都有好厚下嘅cream,食几啖就会开始腻,所以记得留定肚呀。