2023-03-12
又喺同老婆轻松嘅周末时光,早上同佢出「荃新天地」睇早场,睇完之后刚好喺午餐时间,就由佢带我嚟到The Base Nature」 食晏,点解嚟呢间,其实喺佢同朋友试过,成日想话带我嚟试吓,所以,今次就顺理成章过嚟一试。虽然餐厅挨住商场,但里面环境唔错,以木系为主调,中庭位置做成屋顶形,加上放置唔少植物,营造出一间农舍小屋模样,予人有份小清新嘅感觉。而走到餐厅尾,有一小排单向窗口吧枱位,由于餐厅一边喺落地大玻璃窗,所以,呢一边感觉更开扬,加上今日阳光普照,让人就更感清爽舒服。餐枱上,除咗放好全黑型格嘅餐具外,仲放有大大支清水,其实,支水无咩特别,只喺有个樽套包住。午市套餐包自助沙律吧,主菜任拣一款($88-$148),再配指定饮品,另外,仲有好多弹性选项,例如加钱配是日餐汤啦,加配是日蛋糕啦,同埋升级其他饮品都得。有样嘢值得赞好,就喺唔收加一。自助沙律吧沙律吧就喺餐厅最笃笃嘅角落,选择唔算多,包括芝麻汁鸡丝沙律、杂沙律菜、车厘茄、西瓜、三丝沙律、青瓜甜粟沙律、薯仔藜麦沙律,再加上几款酱汁同几款配料,但作为一份前菜都已经好足够喇。此外,晌右边仲摆咗少少小杯装甜点,不时转款,都有拎到一小杯木糠
沙律吧就喺餐厅最笃笃嘅角落,选择唔算多,包括芝麻汁鸡丝沙律、杂沙律菜、车厘茄、西瓜、三丝沙律、青瓜甜粟沙律、薯仔藜麦沙律,再加上几款酱汁同几款配料,但作为一份前菜都已经好足够喇。此外,晌右边仲摆咗少少小杯装甜点,不时转款,都有拎到一小杯木糠布甸嚟试试,还不错。 正正选择唔算多,所以,一碟搞掂拣晒咁多样食物,至于沙律菜淋咗只蜜糖黑醋汁,味道又几唔错㖞,最紧要喺啲沙律菜够新鲜,咬落嗦嗦声;至于其他食材亦唔差,而且补充亦算快,食完呢道「前菜」就变得更加开胃。 泰式蟹膏忌廉汁大虾意大利粉 $118
佢哋嘅服务都几好,会睇住客人食嘢进度先上菜,所以,两个主菜都喺落单后隔咗段时间,等我哋食完个沙律先上,而且,两个主菜都喺同步一齐嚟。而小弟就拣咗个意大利面嚟试试,卖相几精致,虾膏忌廉汁好香滑,啱啱好挂满每一炷面条,食完唔会剩番好多汁喺碟底,而大虾确喺新鲜,食落好有鲜虾味,口感非常爽口弹牙,更要赞嘅喺去晒虾壳,方便食用。
米型意粉晌好多年前美丽华地库一间意大利餐厅食过,甚有惊喜,都好似好耐无见呢款意大利粉,所以,今次再遇就唔好错过,重温一下,加上全素就更加啱我老婆。睇样又喺觉得好正,因为面头洒满巴马臣芝士,芝香四溢,入口米形意粉有意大利面嘅咬口,但又有少少似食紧饭咁,感觉好过瘾,粒粒包满芝士汁,咸香好味,而露笋非常幼嫩,爽脆无渣。
见佢哋啲主菜做得有水准,所以,临上饮品前,再追加一道甜品试试,是日嘅蛋糕喺三重朱古力蛋糕,又喺好啱我哋嘅口味。朱古力海绵蛋糕底加朱古力慕丝馅,再加一层软朱古力上面,最后洒上唂咕份,咁嘅组合无得输。整体朱古力味好浓郁,中间嘅朱古力慕斯做得好滑溜,面头嘅软朱古力好软滑香浓,喺海绵蛋糕唔知喺咪雪耐咗,有微微干身,小小美中不足。 柠檬姜茶
老婆一向钟意饮热茶,所以,喺茶类方面拣咗呢杯柠檬姜茶,当然,柠檬同姜都唔喺新鲜货加落去,而喺一个茶包搞掂晒,不过饮落茶味几清幽,渗出微微柠檬香,点点姜嘅辛辣味。 拿铁咖啡 +$10
我就加钱要杯拿铁,其实都算几抵,又大大杯,拉咗少少花,唔花巧只喺普通心形,亦唔喺好细致,不过杯咖啡本身就有一定质素,饮乐咖啡味好顺和,口感亦都好柔滑,冲泡嘅手势都算平均,咖啡配甜品无得讲都喺一绝! 睇完早场,食到饱饱,最后,就梗喺顺便晌荃湾一带扫扫货,买吓海味,行吓AEON,算喺满载而归先打道回府。