2019-06-08
平时去开苏豪区都系HAPPY HOUR时段,去附近既酒吧饮下酒;吹下水;讲下人地坏话。讲真就比较少去苏豪区安安静静咁食下晚饭,无奈上星期四番工OT时间晏左,预先约订好既餐厅时间已经一早就过左,所以就到公司楼下揾间有格调,而且安静,好食既餐厅,预早庆祝女友大人的生日,第一个想法就系Big Sur,外观非常抢眼,而且同辈间就评价都相当唔错,所以绝对值得一试。一入到去餐厅,已经有一个好好笑容的女侍应主动接持我们,引领我们到沙发位坐。餐厅会分类食饭的客人入内;Happy Hour的客人就坐bar台,所以内外既环境分别都唔少。坐低之后,当然就要点杯野饮消下暑,谈谈情啦我就要左杯cocktail - Gin & Juice ; 女友就要左杯NO.20既signature juice (包括ineapplerange;Papaya)两杯野饮都酸甜清新的味道,非常解暑,好适合炎炎夏日的晚上品尝Cocktail - Gin & Juice 少少酒精成分,但果味偏重,而且味道清新香甜,特别适合女生NO.20既signature juice (包括ineapplerange;Papaya),饮得出材料非
坐低之后,当然就要点杯野饮消下暑,谈谈情啦
NO.20既signature juice (包括ineapplerange;Papaya),饮得出材料非常新鲜,味道香甜。
头盘先有一个沙律,包括鹰嘴豆泥、各式蔬菜、黑炭包片及一只弄得好靓既温泉蛋
个人觉得放鹰嘴豆泥上黑炭包片一齐食,味道特别Rich,而且亦都唔会觉得豆泥好溜!
各式蔬菜中最中意就是青瓜,清甜又爽脆
前菜系我非常期待的烤带子配青瓜冻汤,带子面微微烤香,闻落非常香
切开入面又软又滑,口感唔错
不过,最正的绝对是个青瓜冻汤,甜甜地,又解暑,而且青瓜味清甜,饮完都有点意犹未尽
再来多一个前菜Salchipapas(炸薯饼),配上蒜香酱汁、青辣椒汁同蕃茄莎莎酱
虽然佢系薯饼,但系材料并不是用薯仔,而是另一种类似质地既食材
外层十分香脆;内里有一丝丝嘅质感,整体好惹味,而且份量好够
特色炒饭
混合了多种既米,有红、白、野米,而且炒得十分干身,感觉十分健康。
配料加了猪醋肩肉添上BBQ烤酱,葱,蘑菇,所以味道偏辣,具有风味。
最后,仲有两只水波蛋,插穿混合炒饭,质感更加richful。
而且,不得不讲,份量之大,三四个人分享都可以,所以最后都系打包左不少走
10oz Memphis Pork ribs and 16oz single beef rib
两者都是香料腌制,再经烟熏烤成,猪既肉质比较嫩,一咬就融入口中。
牛肋骨就味道好食啲,肉质相对的老了少许,不过牛肉味好香,沾上烧烤酱,味道都好特出,另外轻轻用叉一拮,就可以骨肉分离
佢仲配埋蕃薯条同紫薯条,份量的而且确是好充份
最后,来多一个又靓又甜既甜品
船状嘅冬甩,酿入云尼拿雪糕同忌廉,食到差不多的时候
用冬甩夹埋雪糕,绝对系一流既口感