2014-05-27
依家做中菜真喺越嚟越唔易,怀旧嘅未必好多人识欣赏,香港人又喜欢贪新鲜。最近,嚟到尖沙咀The ONE嘅「大力棒棒摩登中菜」一试新派中菜,据介绍菜式揉合上海菜、台湾菜、四川菜、粤菜等等,不拘一格,又套上一啲甚具玩味嘅菜名,希望将中菜变得「摩登」有型 。店面以泥水墙、红灰对衬,古屋大宅模样得嚟带点酷。不过,室内环境则偏向西化,但又加入少少富中国色彩元素嘅装饰,如竹帘、油纸遮形吊灯、幽默嘅画作,多添一份艺术气氛。而入门后右边最远处,有一间10-12人嘅厢房,以传统中药店嘅百子柜为设计概念,最低消费都只喺$2,000,门槛唔高,胜在一班人坐埋唔使受人骚扰。餐厅除提供一般散叫菜式,亦有度身订做嘅私房菜,所以,一班人晌厢房叹私房菜,就最好不过。既然叫得摩登中菜,就唔可以得中国茶咁守旧,当然普洱、菊花、茉莉花(香片)唔少得,更有多款花茶、果汁红茶 。 自家制薏米水 $18 / 杯,$32 / 壶 自家制洛神花茶 $18 / 杯,$32 / 壶 首推梗喺两款自家制出品:薏米水及洛神花茶,两款都有试过,个人觉得前者较淡味,后者酸酸甜甜,餐前饮更感开胃,后饭饮又有种更去油腻嘅感觉。 杏汁白肺
自家制洛神花茶 $18 / 杯,$32 / 壶
不晌餐牌之内,需预订,喺店内私房菜嘅主打汤水。好此汤者大有人在,因为够滋补,但一般极少数人会晌家中制作,原因在于个烦字。据介绍,师傅为猪肺要啤足水,南北杏又要磨汁,加入清鸡汤、白菜先有药效,兼要炖6小时,样样都喺心机同功夫 。奶白嘅汤水,入口清甜芳香,清泽润肺,杏香随随渗出,好滋润嘅一道炖汤 。为显真材实料,一整碟汤渣附汤「附送」,大大件猪肺食落完全无膻臭味。
晾衫白肉 $78
依道凉拌小食好睇又好食,将青瓜片及腩肉片,一块叠一块好似晾衫咁放晌小竹架,似喺蒜泥白肉嘅变奏。青瓜及腩片都切得非常薄,刀工十足,佐以秘制麻辣酱同食,清爽中爆发一朕惹味,花椒下得唔多,发麻嘅效果啱我程度 。
最后一道凉拌小食喺简简单单嘅芥末小青瓜,装饰嘅喺无味嘅日本海藻,喺健康嘢。青瓜切粒,混入原条日本山葵所磨成嘅芥辣,青瓜爽脆,芥辣微微。
大虾球锅贴 $48
先上场喺大虾球锅贴,或者有人叫佢做虾多士,不过,就唔喺用虾胶做,而改用原只鲜虾。多士炸至金黄,入口香脆不油,鲜虾肉鲜甜弹牙 ,确实有少少意外惊喜。
百思不得其解嘅菜名,做法喺将金菇逐条拆散,上粉炸,混和七味粉及淮盐,所谓「折磨」,店主解释喺折磨紧师傅,要佢将金菇拆散花功夫。炸金菇真喺条条分明,酥香可口,咸咸香香,又一送酒好推介 。
正当大家都估估吓「西施」喺乜嘅时候,一咬就知。一口一粒嘅酥炸豆腐,老套一句,外脆内嫩,仲要嫩滑无比 ,调味跟饱受折磨一样加入七味粉同淮盐。
茄子切成圆柱形,一件叠一件,淋上铁板烧酱汁及加上木鱼碎,有啲和风嘅影子。茄子煎得香软,酱汁浓香,但较杰身,原来喺免泻开好睇啲。不过,若以茄子嘅质感,放晌「脆口小食」一类则有点名不符实咯!
糖醋鸡盒 $148
糖醋鸡煲加台式多士盒所组成,鲜鸡件以糖醋炒香,放入多士盒,鸡件酸香开胃,多士盒包身脆,蘸糖醋汁食亦唔错。
外婆红烧肉 $88
类似东坡肉嘅一道菜式,店主话个腩肉喺以卤水、鸡汁、蚝油、少少鲍汁所熬成,怪不得味道份外浓郁;虽侧望有一阵肥膏,但绝对无油腻之感,入口即溶,真喺有啲似食花胶嘅感觉;而切开能见一丝丝嘅肉质,咬落松化而不松散 。
虽然唔喺咩创新菜式,但做得不俗,功夫扎实。排骨粉浆薄,唔会食落成旧粉,而个茨汁甜而不腻,微微哋酸,带鲜香士多啤梨味,原来个汁酱喺用上新鲜士多啤梨打嘅 。
因为个名改得鬼马,所以就好想试试喺点。原盅位上,以腐皮包住鲍鱼、带子、虾仁、瓜菜粒,注入鱼汤所做成嘅「福袋」,取其腐皮、福袋谐音。用料不赖,新鲜量足,所以,入口清新鲜甜,鲍鱼有咬口,带子又柔嫩,虾仁够爽口,咪唔记得饮清晒啲鱼汤 。
蒜蓉包相信好多人食过,咁又何谓「中式」?面包睇落似法包,其实喺一种类似猪仔包嘅硬包,涂上牛油清、蒜蓉,撒上葱花。眼前依碟喺两份嚟,净食都OK ,几香蒜蓉及葱味,当然,主要其实想配下面个南瓜芝士海皇煲。
海皇煲以韩式石锅盛载,保持持久热辣,因为个南瓜芝士汁一摊凉好易凝埋一旧。虽然个汁嘅南瓜及芝士味唔算好强,而且个人觉得杰身咗,但胜在料多,有青口、虾仁、带子粒……等等,配上述嘅蒜蓉包效果最理想。
再一个石锅菜式,依个好值得推介,捞饭一流 。原来用上新鲜鸡,挺鲜味,豆腐又超滑,酱汁浓郁惹味,唔加鲍鱼都够晒煞食,不过加埋鲍鱼个菜就高档多啲。
花胶杞子浸白菜苗 $108
跟「富二代」同样加入鱼汤,但明显依个仲香浓鲜甜。白菜苗翠绿鲜嫩,然而,大大件嘅花胶绝对喺成道菜亮点,更喺女士恩物,而花胶煮得腍滑,有咬口,正 。
原名应叫啫啫石窝靓菜,靓菜可拣西兰花、芥兰、生菜及四季豆。个菜有啲似干煸四季豆,四季豆、肉碎、虾米以虾酱爆炒,送到嚟唔止滋滋作响,仲香气四溢 。难得四季豆仲带有少少爽口感,味道整之惹味芳香。
店方推介兼新创菜式,企鹅鸡摆明喺指个摆设形态,一上枱已被议论纷纷,觉得只鸡好搞嘢。依个菜需要提早预定,因为又喺工序繁复,既要风干一日以上,又要好似慢煮咁揾温油浸,再扯油,加上用两斤十嘅新鲜鸡,所以$380都算得上抵食。最有趣喺等相机食完之后,会拎入厨房由师傅手撕,务求令人食到皮脆肉滑嘅鸡件,加上外皮沾满白芝麻,宁舍芳香。鸡下垫有翡翠苗及面包条,夹埋当件小三文治喺个几有趣嘅食法 。
手磨杏汁蛋白 $38
色泽非常雪白,好香杏仁味,质感几滑,加上好多蛋白,味道几清甜,感觉滋润。