2009-07-06
素食私房菜...还是头一次试! (很期待, 但原来有期待, 都无失望㖞)食后感 :这一餐斋, 我觉得系 "摩登斋菜" !每碟菜上台时, 卖相都很精美, 睇得出厨师有用心设计过, 至于味道, 大部份都唔错, 以下系食评 : 餐前小吃 : 梅子蕃茄 (正正正, 可惜一人一粒, 咁孤寒0架! 唔够喉呀, 起码每人要有4-5粒啦) (1) 四式并盘 (其中蜜汁脆鳝 和 日本芥末青瓜卷 ....超正) (2) 翡翠双喜鱼翅饺 (普通, 但d颜色好靓) (3) 南瓜汤 (好creamy, 正) (4) 普罗旺斯鲜贝(有惊喜...鲜贝即系鸡肶菇,配上意大利醋, 带出的味道, 很难忘) (5) 宝皇翡翠 (顶头果旧扮肉, 口感梅梅地, 胜瓜有怪草味 ~ 最唔掂系呢碟) (6) 豆酥白玉 (豆腐很滑, 味道ok) (7)串烧沙嗲 (味道很像, 但肉0既口感又系淋淋地) (8) 花开富贵 (普通) (9) 红曲炒饭 (有人话似腊肠饭, 又有人话似腊味糯米饭, 我就觉得系南乳炒饭 ; 此饭口感松软, 唔理佢似乜野味, 总之就系好味, 个个都食左2碗) (10) 香蕉派 (唔错) (11) 意犹未尽
(很期待, 但原来有期待, 都无失望㖞)
食后感 :
这一餐斋, 我觉得系 "摩登斋菜" !
(2) 翡翠双喜鱼翅饺 (普通, 但d颜色好靓)
(3) 南瓜汤 (好creamy, 正)
(6) 豆酥白玉 (豆腐很滑, 味道ok)
(7)串烧沙嗲 (味道很像, 但肉0既口感又系淋淋地)
(8) 花开富贵 (普通)
(10) 香蕉派 (唔错)
(11) 意犹未尽 (即系芋头糖水, ok啦!)
总共11味菜, 虽然碟碟每人都系少少份量, 但食食下, 原来都好鬼饱0架!!