2019-09-27
成日觉得住系深水埗既人好幸福,虽然人比较多,但系都有好多野食,而且价钱亲民,好多小店都带有梦想,以及一点点人情味!今日就同老公误打误撞咁入左一间小店,叫家后!老板非常健谈,上facebook睇到家后既意思原来系代表贤内助,或者系为左称赞老婆而改呢个名?十分浪漫!虽然系小店,但系坐位非常舒适,唔会太迫,仲有电视睇!当然,如果电视系播RTHK32或viu我会更开心🙈 食物价钱十分大众化,选择唔算多,但系贵精不贵多!每款食物都感受到老板既用心同诚意,价钱平,但系质素高首先推介必食既煎饺!好食到一向见饱就收既老公都要encore!仲要一次过食哂4只洋葱猪肉煎饺,搞到我要第二round先食到🤦♀️饺子皮薄多汁,外皮煎到脆卜卜,馅料又唔会过多!而味道适中,唔会太咸或太淡!我食过洋葱猪肉、韭菜同云耳椰菜3只煎饺后,最钟意都系韭菜饺,非常香口!不过老公就钟意洋葱猪肉,因为系用紫洋葱,好香好甜!每个人口味都唔同,真系要试匀哂先拣到最岩自己心水既!之后仲叫左牛杂面,牛杂入味,肉质鲜嫩最特别系可以选择波菜面,唔系到到都可以食,比较特别!之后有好好好吸晴既卤水拼盘作为蛋控既我,见到咁靓既温泉蛋,真系好惊喜咁样
虽然人比较多,但系都有好多野食,
而且价钱亲民,好多小店都带有梦想,以及一点点人情味!
今日就同老公误打误撞咁入左一间小店,叫家后!
首先推介必食既煎饺!
好食到一向见饱就收既老公都要encore!
我食过洋葱猪肉、韭菜同云耳椰菜3只煎饺后,
最钟意都系韭菜饺,非常香口!
不过老公就钟意洋葱猪肉,因为系用紫洋葱,好香好甜!
每个人口味都唔同,真系要试匀哂先拣到最岩自己心水既!
之后仲叫左牛杂面,牛杂入味,肉质鲜嫩
最特别系可以选择波菜面,唔系到到都可以食,比较特别!
之后有好好好吸晴既卤水拼盘
作为蛋控既我,见到咁靓既温泉蛋,真系好惊喜
咁样已经值比100分
虽然卤水唔算太入味,但系本身唔系食得太咸,我觉得味道都接受到!
重点系好抵食
仲有$12既日式饭团!
好有surprise wor!!!
味道好特别,一问之下,原来落左牛蒡!
虽然老板成日担心饭团会唔够实/散,但我真心觉得好食过华御结,值得一试
仲有嫩滑脆口既炸鸡!
如果出埋芝士炸鸡就仲正
再饮返2杯冰冻既饮品,真系好舒服,好有家既感觉
最后只要like Fb就送一杯布甸,老板仲话系老婆亲手整,难怪个名都特别甜蜜过人啦!
难得我老公连甜品都同我争食🤦♀️
布甸真系够creamy,又唔会太甜
食到底仲有焦糖,层次丰富!
我个人最钟意撑小店,系地产霸权下小店要生存真系唔容易,勇敢追梦既人需要好大既勇气
而呢间咁用心咁有诚意既小店,我又点可以唔用心介绍呢!
大家多多支持!