2014-10-26 450 浏览
平时帮衬开的茶餐厅装修,醒起附近开了一家这样的「冰室」,抱著试吓新嘢的心态见识吓啰。 一入到去已经觉得唔对路,完全系好似有啲人去到一啲地方会feel到阴气一样。成个装修就系用夸张手法将冰室感觉演绎出来,满眼都是红、黄、绿,好多明星相,差啲以为去咗东华三院。 水吧大大只字写住「菠萝冰」「杂果冰」再横放四个大字「香滑奶茶」,呢啲装修应该系要吸引唔知咩叫茶厅或者冰室嘅人,例如鬼佬或者鬼仔、鬼妹,诸如此类。 一望个早餐牌,ABCD 4 款,想食A餐,但系有我冇兴趣菠萝包,改多士要加5蚊,要牛油又另加三蚊,点呀⋯⋯ 算啦,要个C餐,沙嗲牛肉汤面,汤咩面唧?咪又系公仔面?沙嗲牛肉味道一般,好多味精,而且系沙嗲牛肉丝;仲有唔知做咩又会有啲粟米,成件事不伦不类。 好嘞杯茶,做咩用rock杯呀?细杯到呢,啲茶好贵咩?得啦,呢啲地方见识一次够啦。

好嘞杯茶,做咩用rock杯呀?细杯到呢,啲茶好贵咩?
得啦,呢啲地方见识一次够啦。
2014-10-22
$27 (早餐)