今日系我Last Day嘅大日子,为左多谢公司嘅同事,决定请佢地食最传统嘅散水饼, 就系蛋挞原本谂住请食湾仔最出名果间擅岛, 但公司阿姐好贴心咁话擅岛要成7蚊一件蛋挞,所以佢建议买泰昌, 又好食, 又经济, 都系5蚊一件当日买左酥皮蛋挞和牛油皮蛋挞各15件, 原本以为150蚊埋单,原来当日仲有端午节优惠全单8折, 所以最后都系120蚊落楼.个人比较倾向酥皮蛋挞, 皮脆, 蛋滑, 跟杯奶茶简直一流, 牛油皮相对冇咁"漏", 都唔错, 唔怪之得阿肥彭次次来香港都一定要食泰昌蛋挞啦.  不过都系果句,蛋挞一定要亲热食先至好食, 涷左再加热一定冇咁好味.将来一定会试下泰昌嘅其他出品.

将来一定会试下泰昌嘅其他出品.
蛋挞

2014-05-30