2023-01-11 2460 浏览
🌕Hello我系Moon🌕中菜就食得多啦,不过江苏菜真系好少食!😳有啲江苏嘅菜式会喺部份酒楼食过,但系感觉都唔系好正宗!🤔上环呢条街有好多中菜馆,😝有好多系正宗中菜馆!依间餐厅系朋友一早订定位,带我食😎上到餐厅嘅时候真系比依度嘅装修惊艳到,😚依度嘅格局好舒服,🥰周围嘅布置都好有高贵典雅嘅感觉,😆佢哋就联系餐碟餐具都有一种江山水墨画嘅风格,💕坐喺度真系好舒服嘅感觉!😳前菜嘅部分,就食咗蒿山香干马兰头,😍开胃又好味嘅凉拌菜,😗其实佢就系将切好嘅豆腐干同埋马兰头搅匀,😜再加入调味料,😙制作简单,但系味道绝对有惊喜!😝食完开胃菜,就想暖吓个胃,😋我哋一人一碗砂锅云吞鸡,热辣辣饮落肚,😏真系好暖心!☺️云吞嘅部分皮薄馅靓,😝鸡肉都唔会好干柴!汤嘅味道都好鲜甜!😳肉类方面,我哋都食咗好多,🫣不过我最推荐就系古法樟茶鸭!🤭平时真系好少喺中菜馆会见到有依样嘢食,😤而且都好少中菜馆会整,因为佢嘅工序真系好复杂!😳我以前都有睇过佢嘅制法,佢系经腌、熏、蒸、炸四道工序制成,🤓再以樟树叶同埋花茶叶烟熏鸭!🤩上菜嘅时候,😗餐厅会以熏好后嘅鸭要先斩段后整形,靓靓嘅摆盘真系好适合打卡!😋入口鸭肉嫩滑肉味香!😏樟茶熏得
🌕Hello我系Moon🌕

蒿山香干马兰头

食完开胃菜,就想暖吓个胃,😋我哋一人一碗砂锅云吞鸡,
砂锅云吞鸡

肉类方面,我哋都食咗好多,🫣不过我最推荐就系古法樟茶鸭!🤭
古法樟茶鸭

上菜嘅时候,😗餐厅会以熏好后嘅鸭要先斩段后整形,靓靓嘅摆盘真系好适合打卡!😋入口鸭肉嫩滑肉味香!😏樟茶熏得入味,食完都齿颊留香!😍
古法樟茶鸭

甜品嘅部份真系唔可以错过奶黄流沙包!
奶黄流沙包
😋呢个奶黄流沙包,🥰建议大家趁热食,奶皇好香甜!🤓而且佢嘅包好松软,内馅都好足够,🤩鲜黄色嘅奶黄馅,真系令人睇到都食欲大增!😋
奶黄流沙包

最后以枣泥拉糕作结尾,😳呢个即叫即制嘅糕点,🤭食落好热辣辣之余仲有好香甜嘅红枣味!🤪入口烟烟韧韧,🤤味道香甜可口!🤩
枣泥拉糕

🌕最后MoonMoon真系好满意呢间餐厅,无论系嘢食定系环境我都好钟意,另外都好想赞一赞依度嘅服务态度,佢哋好贴心见到我哋个碟污糟咗会主动帮我哋换碟!谈吐有礼,效率又高,难怪咁多客人都大赞依度嘅服务态度!🌕
蒿山香干马兰头
枣泥拉糕