2023-06-17
今日去完长沙湾拎野,落雨湿湿,好想找间coffee shop坐低休息下。经过呢间小店,虽然店铺吾大,但见到装修每个细节都好用心,俾人好大自然舒服的感觉😃店主话店舖主打手冲咖啡,虽然平时冇饮开,一场黎到就试一试先😆咖啡豆种类超级多,我拣左只Indonesia 的咖啡豆$60。全程睇住店主现场即磨咖啡豆,再将咖啡粉放入滤杯入面,再慢慢将刚煲好的热水打圈咁倒入滤杯入面,感觉好治愈,慢活享受人生☺️店主仲好亲切咁讲左好多手冲咖啡的知识。手冲咖啡同我平时饮开的咖啡好吾同,口感好细腻同复杂。呢个Indonesia 的豆第一口饮落去有阵茶味,之后有阵烟草味,再饮就有阵fruity 的味,口味偏酸,但一d都吾苦,好易入口,好吾错的体验!😍本地和橙乳酪$38 店主话呢个系新menu, 我见写住无添加,自家培植益生菌,超级吸引!面头有好多本地和橙蓉,仲加入左橙皮,增加左橘子的香气同口感,好吾错😋睇得出呢间小店用的食材都系好有质素,店主好亲切又有热诚,一定会再去😁
本地和橙乳酪$38