2021-10-29
一直都好钟意揾啲小店系食家常小菜,喺大角嘴做完嘢咁啱经过呢间貌似新开嘅餐厅,见个menu入面好多都系我钟意食嘅嘢,决定试一试!餐厅装修简洁,麻雀虽小但都算坐得舒服,落单阿姐态度亦好好。Menu主要有两页,主要都系啲即叫即做嘅家常小炒,心大心细一轮后决定叫三款野食:* 一人套餐($88) - 凉瓜开洋蛋套餐包主菜+汤+菜饭+菜心,价钱我就觉得非常合理,味道亦相当唔错!例汤一啲味精都冇,好足料,亦唔会出现唔够热嘅情况;凉瓜开洋蛋嘅蛋香好正,个蛋煮到有轻微老身再配肉碎同凉瓜成件事个口感送饭一流👍🏻 个菜心份量亦唔细,基本上一个人食真系够晒饱😬* 鲜虾云吞 ($34)楼面姐姐推介餐厅嘅云吞同水饺,我自己本身都好钟意食不过觉得市面上冇乜边间真系好食 (麦X记一向垃圾,X仔记亦都退步哂),决定试吓碗净云吞,又真系几得㖞!冇味精+虾够爽+皮够滑👍🏻 所以即刻order三打生云吞拎走比屋企人试吓😌* 南乳香酥鸡球 ($38)南乳味适中,唔会太浓,炸粉亦唔会太多,鸡件够滑,睇得出厨师控制个火候技巧唔错,食完亦唔会觉得超级颈渴!言谈间先知道呢间餐厅原来已经开咗好多年,最近重新装修,家庭式经营,喺现今香港
* 一人套餐($88) - 凉瓜开洋蛋
* 鲜虾云吞 ($34)
* 南乳香酥鸡球 ($38)
言谈间先知道呢间餐厅原来已经开咗好多年,最近重新装修,家庭式经营,喺现今香港呢个营商环境下小店仲能够生存著实唔容易,下次经开附近一定会再嚟支持👏