2016-01-16
今日过黎红磡做野,黎到呢间小店到食饭,呢到既铺位虽然细,但系非常善用空间,都坐到成15个人架。我地2个人一人叫左一个面,再加多左个小食SHARE。呢间舖头主打传统重庆麻辣,可能因为系小店,所以选择唔太多,唔食牛肉既我当然又少左唔少选择。最后我叫左杂酱面,而朋友叫左招牌猪手肥肠面,之后再叫左个红油抄手一齐share,小店亦都好细心,为左客人辣得起,枱上面有任斟既菊花水,可以冲一冲淡d辣味。招牌猪手肥肠面: 汤底非常好味好浓郁,仲有好多花椒八角,好香,仲越食越辣咁。上海面幼身得黎仲煮得刚刚好,至于猪手焖都好淋好入味,好松软,一D雪味都无。杂酱面: 杂酱面主要系以杂酱同汤底为主,汤料同猪手肥肠面系一样既,会令人有越食会越上隐既感觉。 不过肉碎份量比较少,加多少少会好D。面里面有条菜,浸过辣汤之后非常入味,如果有多条就好啦。红油抄手: 四川云吞称为抄手,方型云吞皮内包有猪肉同白菜馅,再淋上自家制既辣酱同辣汁,再系上面洒上葱花。云吞大小适中,配埋红油,好好味。
我地2个人一人叫左一个面,再加多左个小食SHARE。
呢间舖头主打传统重庆麻辣,可能因为系小店,所以选择唔太多,唔食牛肉既我当然又少左唔少选择。最后我叫左杂酱面,而朋友叫左招牌猪手肥肠面,之后再叫左个红油抄手一齐share,小店亦都好细心,为左客人辣得起,枱上面有任斟既菊花水,可以冲一冲淡d辣味。 招牌猪手肥肠面: 汤底非常好味好浓郁,仲有好多花椒八角,好香,仲越食越辣咁。上海面幼身得黎仲煮得刚刚好,至于猪手焖都好淋好入味,好松软,一D雪味都无。 杂酱面: 杂酱面主要系以杂酱同汤底为主,汤料同猪手肥肠面系一样既,会令人有越食会越上隐既感觉。 不过肉碎份量比较少,加多少少会好D。面里面有条菜,浸过辣汤之后非常入味,如果有多条就好啦。 红油抄手: 四川云吞称为抄手,方型云吞皮内包有猪肉同白菜馅,再淋上自家制既辣酱同辣汁,再系上面洒上葱花。云吞大小适中,配埋红油,好好味。