2015-08-15
小妹一向都好钟意食曲奇,早期更偏向牛油味重又松化既曲奇,后来得知,个种入口即化,连咬都唔使咬既曲奇真系超级肥又油,所以而家就会拣一些无咁油又好味既曲奇黎食。.早排经过皇室堡,咁岩见到东华三院既社企iBakery系个度摆左个临时档。.iBakery其实系东华三院属下专门训练及聘用残疾人士既社会企业,系2010年七月成立,为残疾人士提供工作机会,亦为顾客提供优质安全既烘焙产品和服务。.摊位有售卖各款曲奇同抹茶手工蛋糕,最近推广既系抹茶手工蛋糕同曲奇。曲奇价钱大约都系三十几蚊有100g,抹茶味就贵点要$48。.蛋糕据说系以顶级京都抹茶所制,并且系由京都凯悦酒店首席饼师安田俊二先生技术培训,听落好似好厉害,相信味道都唔差,所以他好快就决定要买埋个蛋糕黎试。.抹茶曲奇 $48一返去急不及待身试下抹茶曲奇,小妹呢盒浅绿色包装既系低糖味道,长条形既曲奇,一包有十块,价钱唔平,望到每块颜色绿悠悠既曲奇,确系颇吸引。.曲奇咬落满松化,但不至于系重牛油整成个种入口即化,愈嚼那股抹茶既香味慢慢渗出黎,味道天然又唔会过甜,不错。.京都抹茶手工蛋糕 $118用上深绿色厚身布包著,很有日本的感觉,特别高贵。店方话
用上深绿色厚身布包著,很有日本的感觉,特别高贵。店方话下次去买,拎返块布去可以平几蚊呢。