2020-05-06 76 浏览
咁难得友人揸车载我哋入到屯门揾食, 食完正餐, 梗系要叹埋个甜品先走啦。离食晚饭间舖好近, 行唔使 2 分钟就到。 入店前店员帮我哋量完体温, 再帮我哋安排坐位。 虽然店家坐位数量不多, 舖面面积亦不大, 但墙上贴著食客留底不同颜色嘅标贴, 令店面增添不少色彩, 疫情关系, 枱与枱之间有屏风相隔, 每张枱上亦有一支酒精搓手液, 以便客人进食前消毒双手。一见到餐牌, 我就决定要点岩盐拖肥 Oreo 鲜忌廉窝夫, 而 P san 同我都钟意食刨冰, 所以佢点咗个鲜果飘雪。 友人点嘅系中式甜品, 所以唔使等好耐就到, 但我同 P san 点嘅就因为新鲜即叫即整, 所以等咗 10 分钟左右先到。 主角嚟啦,  先讲吓个岩盐拖肥 Oreo 鲜忌廉窝夫, 上面有鲜忌廉同 Oreo 饼干, 仲有啲杏仁, 同埋可自选一球雪糕, 我拣咗云呢嗱味雪糕, 雪糕好大一球, 配埋店家淋上面头嘅岩盐拖肥酱, 真系超邪恶, 但味道又超夹, 窝夫食得出系新鲜整起, 我同 P san 帮佢影完相都仲系外脆内软, 口感非常丰富, 雪糕冰冻, 杏仁同 Oreo 脆口, 鲜忌廉软棉, 真系好 match。之后就到鲜果飘雪。

岩盐拖肥 Oreo 鲜忌廉窝夫

之后就到鲜果飘雪。 喱个刨冰用上六种生果, 有芒果、哈密瓜、火龙果、西瓜、提子同埋木瓜, 全部都唔系时令生果, 但都好甜, 而个冰唔系刨定放入冰柜等人客落柯打就拎出嚟咁实的的, 而系有客人落单, 店家先会刨软棉棉, 入面仲加咗炼奶, 奶味浓, 喱个冰我同 P san 都冇拣雪糕球, 就嚟咗同 menu 上一样嘅士多啤梨雪糕球, 我觉我如果拣返云呢嗱或朱古力味雪糕可能会夹啲, 因为士多啤梨味太甜, 而且冇云呢嗱同朱古力味咁重奶味, 食落去冚咗放喺刨冰入面啲炼奶味, 但店家好细心, 佢放咗一支炼奶喺台面任我哋加, 如果觉得奶味唔够或者雪糕冚咗啲奶味, 可以自行加潻, 不过我同 P san 咁钟意奶味都觉得够甜唔需要加了。

鲜果飘雪

总括嚟讲, 喱间甜品舖真系令我同 P san 叹甜品!
2020-04-26
岩盐拖肥 Oreo 鲜忌廉窝夫