2023-06-01
最钟意食新开嘅日本餐厅,餐厅嘅装修好有日本园林风,唔使飞去日本都好似喺日本食omakase 咁❤️❤️食嘅系晚·17品1️⃣前菜3品-萤光鱿鱼好鲜甜,夹杂海水味-汁煮黑梅贝好好食㖞!肉质弹牙😆-冲绳水云岩石上嘅海藻,加左自家腌制嘅淮山,同埋三文鱼子,酸溜溜,好开胃2️⃣刺身4品(季节限定)-北海道水八爪点wasabi ,再点盐或寿司豉油食,鲜味十足,吸盘好爽脆,弹牙烟韧!-深海池鱼上面有少少梅子酱紫苏花,就咁点豉油食就OK-南澳龙虾刺身开咗之后就放落冰度,肉质收返紧啲,食落口做到松脆嘅口感。虾肉配上虾头膏非常鲜甜,加Wasabi食就得,唔好点豉油-和广草鲣鱼加左姜花,不用点豉油,因为已经落咗自家煮麻油葱豉油。佢系新鲜厨房烟熏,食落多重口感,混合味道,食完良久,烟熏味仍在口中洋溢3️⃣煮物盐烧拖罗下巴浅尝青柠,加萝卜蓉点酸汁食,皮脆肉嫩,油脂丰富,好好味4️⃣寿司6贯(季节限定)寿司碟上有渍物,有自家制牛蒡,以及姜。寿司全部不用点豉油,师傅已调味,包括:1.象拔蚌爽口鲜甜2.伊左木 鲜甜得黎有口感3.岛根原产池鱼非常之肥味4.熟成十四大拖鱼鱼味更浓郁5. 赤虾配北海道海胆大大只,大满足6. 炙烧左口鱼口感肥
1️⃣前菜3品
-萤光鱿鱼
好鲜甜,夹杂海水味
-汁煮黑梅贝
好好食㖞!肉质弹牙😆
-冲绳水云
2️⃣刺身4品(季节限定)
-北海道水八爪
-深海池鱼
上面有少少梅子酱紫苏花,就咁点豉油食就OK
-南澳龙虾刺身
-和广草鲣鱼
3️⃣煮物
盐烧拖罗下巴
浅尝青柠,加萝卜蓉点酸汁食,皮脆肉嫩,油脂丰富,好好味
4️⃣寿司6贯(季节限定)
寿司碟上有渍物,有自家制牛蒡,以及姜。
寿司全部不用点豉油,师傅已调味,包括:
1.象拔蚌
鱼味更浓郁
5. 赤虾配北海道海胆
大大只,大满足
6. 炙烧左口鱼
口感肥美,炙烧后渗出甘甜鱼油, 更加浓郁甘香
5️⃣A4和牛丼
轻轻笃开流心蛋黄,蛋汁瞬间流出来,入口浓密,口感好正。和牛非常之肥美,成个丼非常可口
6️⃣地蛤清汤
好清甜,连啲豆腐都好好味
7️⃣甜品
抹茶奶冻
自家制奶冻,抹茶味十足,非常Creamy,正!
8️⃣饮品
除咗有茶饮之外,餐厅仲设有清酒Free Flow😄我地拣左sparking wine(Corner Stone Brut N.V.),边饮边倾好尽兴
呢一餐食得好满足,我俾100分!
餐厅嘅店员同师傅都系好友善,师傅风趣幽默,食得好开心。下次一定要再黎!