2010-10-20
话说当我知道意粉屋换新menu既时候,真系有个冲动想试下。机缘巧合之际,终于揾到个fd陪我食啦。是日尚早,所以人唔算太多。而且可以安排坐卡位,可惜窗外进行终修工程,始终有点大煞风景。小龙虾汤呢个汤就只要加9蚊就可以升级,龙虾汤有一般意粉屋既味道。饮左一啖,龙虾味好重,但又唔觉太咸。而且有几多小龙虾肉,食落又几爽口。口感唔错,由小龙虾汤作午餐既开首,是没错既选择。而跟汤既蒜蓉包虽然唔系热辣辣,但伊保持微暖,而且好脆口。又唔会食到成口油。 鲜忌廉菠菜烤双式肠扁意大利面当我见到佢上既时候,有小小似曾相识既感觉。好似系烟三文鱼菠菜扁意粉,只系配料唔同左。个忌廉汁保持左creamy既味道,而且菠菜既份量好多。可以令个意粉小一分滞既感觉。而双式肠就分别系鸡肉肠及莎乐美肠,呢两种肠出现碟意粉,有一种几新鲜既感觉。而意粉就保持弹牙,果然系意粉专家。鲜茄茸焗鲜虾意大利黑水榄饭又系新出既食品,食完个白汁既意粉。叫一个茄蓉饭作个平衡吧!呢个饭虽然唔系意大利饭,但又炒得几干身。而个茄茸味浓,用作送饭真系一流。令我想起以前用茄汁送饭既日子。而当中既鲜虾都算好有咬口,感觉好似小龙虾汤既虾仔一样。整体上都几好
有点大煞风景。
会食到成口油。
虾汤既虾仔一样。整体上都几好食,但可以既加上芝士焗就十全十美啦。
食完饭之后,饮番杯野同叫个甜品就为美好既午餐作结。
冻咖啡虽然饮得出用咖啡粉整出黎既咖啡,但咖啡味都算几重。所以都唔会有太多既
挑剔。而且可以自已落奶同糖水,呢个安排真系体贴客人既需要。
法式焗柠檬班戟配雪糕虽然要加二十大洋既甜品,但我觉得系值得既。首先,个
柠檬味好重,而且带有牛油味。但又唔会有太滞既感觉,可能柠檬中和左牛油既"漏"同滞既
感觉。呢个配搭系几创新架。而加上雪糕就更有一冷一热既滋味,一次过仲可以试到。而
个班戟皮唔算太厚,可以尽量配上柠檬牛油汁进食。呢个甜品真系唔错。
论食物质素,呢间意粉屋都算唔错。服务方面,都算唔错。整体上都几有礼貌,又成日帮你
加水,工作效率算不错。实有下次既。