2016-03-26
不知不觉为食妹女汉子的形象已深入民心有幸成为同事偶尔晚餐聚餐的饭脚唔多唔少多得"他",但同样好辣嘅佢今日有事黎唔到,我地由5变4, 只能食少样野啦今晚终于黎到之前饮恨因full booking 黎唔到的四姐川菜,我好期待架!!因为饭脚们并唔系话太食得辣但专登就我食川菜,我好感激第二次食辣嘅私房菜,第一次系跟朋友到另一间出名食酸辣粉的私房菜试菜呢次黎到呢度,先讲讲位置真系有d估唔到因为喺商业大厦一楼,唔系同事黎过介绍,真系唔知呢到有好野食上到一楼,虽然店铺不大,但坐得几舒服,枱同枱之间好有空间感,亦有大枱坐到10-12人,三五知己或家庭聚餐不错的选择这里的私房菜,是每位定价$300 免加一在点菜单按人数去选定几多凉菜及主菜我地一行4人,总共可点3凉菜,4主菜而辣度,因知道唔系每人都食辣,只好叫左小辣凉菜我地拣左1.夫妻肺片唔知是否嗌了小辣的关系,我嫌不够味道 2. 重庆口水鸡虽然小辣满足唔到我爱食辣的程度,但呢个味道不错,而且鸡肉亦不会老,几好几好 3. 四川凉面呢个系3个我地拣嘅凉菜中,最出色的,面一上枱,职员仲会帮手捞起,至少我地唔怕挂住倾而捞唔匀呀,哈哈,味道好好,值得一吃
因为饭脚们并唔系话太食得辣
但专登就我食川菜,我好感激
呢次黎到呢度,先讲讲位置真系有d估唔到
因为喺商业大厦一楼,唔系同事黎过介绍,真系唔知呢到有好野食
这里的私房菜,是每位定价$300 免加一
在点菜单按人数去选定几多凉菜及主菜
我地一行4人,总共可点3凉菜,4主菜
而辣度,因知道唔系每人都食辣,只好叫左小辣
凉菜我地拣左
1.夫妻肺片
唔知是否嗌了小辣的关系,我嫌不够味道
2. 重庆口水鸡
3. 四川凉面
呢个系3个我地拣嘅凉菜中,最出色的,面一上枱,职员仲会帮手捞起,至少我地唔怕挂住倾而捞唔匀呀,哈哈,味道好好,值得一吃,凉面是幼面,最啱晚餐唔太食淀粉质的我(爱吃辣的朋友可以试中辣或大辣吧,小辣真系。。舌尖上的一点刺激感也没有)
而主菜:
4. 川式椒盐虾
虾够大只,份量每人有2只到,虽然用椒盐炒,但味道不会太咸,而且好香口,我当左黄金虾咁食呢,至于佢名字叫川式,但是没有辣的
5. 水煮牛肉
哗。。终于到为食妹最爱-水煮菜式,其实大家都知,水煮虽然用好多辣椒,大大碗红油,但只要叫小辣,其实辣度并不是那么可怕(但不能食辣的同事食左都觉得好辣,哈哈,恕为食妹今次有d不能中立了,因为食辣的感觉真系人人唔同架)
牛肉虽然大片,但好滑,一d 都唔会煮到难𡁻
连埋一堆辣椒、花椒粒一齐食呢。。简直。。正!!哈哈
5. 黄焖鸡
又是配合唔系太食得辣的同事而叫的,完全不辣,焖鸡的味道,有一点点像蚝油加酒焖鸡吧。。虽然叫做焖鸡,但系一d都唔老,而且带有一d我估系菇类的一齐焖(我心系我的水煮牛,所以呢个,我只试了鸡肉喇), 如果唔食辣的朋友可以叫呢个陪食辣嘅朋友
6. 川式回锅肉
其实为食妹好怕肥,所以绝少会食回锅肉,但既然大家一齐食饭,就避不了,都试食了,一片片回锅肉切得薄身,肉的油脂味道不会太腻,因川式煮法,有小小辣味,味道不错(我想缺席的那位同事,会特别喜欢呢度菜)
食饭中途,四姐耐唔耐会出黎同熟客们打招呼,问下食物味道够唔够味、份量够嘛,总括黎讲,我觉得呢间私房菜好有亲切感,如果有机会我会再黎
下次希望同我一齐食嘅会系可以食中辣嘅朋友,揾到肯陪我食辣的,已经难,更何况要中辣。。
要珍惜肯用自己时间跟自己食饭嘅朋友,有缘才会相识
最后,今次静鸡鸡同你地讲,小辣对为食妹真系太小儿科了