2017-09-27
食品: 原味&芝麻味噌夏威夷鱼生饭🌺🐟🍚($90)呢几天都阳光普照☀ 好天气🌈 好心情😊 加上有public holiday 不其然想外出走走👫 中环除左系一个商业区🏦 其实放假来行下 不难发现有好多小店🏨 好有特色又新鲜 绝对有隐世寻宝既感觉😎🤗🕵 今次就来左一间主打夏威夷鱼生饭既小店Pololi 听到鱼生饭 大家一般只会谂到近期大热既日式丼🐟🍣🍙🍱 其实夏威夷鱼生饭正名叫Poke 指系「切」/「割」🔪🔪意思系将新鲜鱼生切粒再加入各式调味料🍅🌱嘅食品 虽然主打Poke🍱 但选择都有d复杂 1)先选全饭🍚/全沙律🌱/半饭半沙律 饭可选普通饭/日本饭 2)选鱼生既配搭 有12种口味既吞拿鱼🐟 可选一款或二款点了原味&芝麻味噌夏威夷鱼生饭 🍱(双拼)鱼生系吞拿鱼 原味系呢度既主打 口味有少少酸同辣😋 味道特别 芝麻味噌冇惊喜😐 可以话成碗poke因有其他蔬菜🍅🍆同酱汁调味 味道清新 可以一试 但唔算太好食同惊喜 📣别注: **小店装修走缤纷色调 好配合夏威夷阳光与海滩既aloha感觉☀🏖🌺🍹 **小店主打外带 座位唔多(少于10个)想随心点 可坐坐店舖门口 感受一下中环小巷风情