2017-08-12
以前系湾仔返工几乎食揾匀该区嘅拉面,见呢间新开又评价唔差就走去试下🤣地方唔显眼系一条小街市,附近舖头关哂,唔系因为有目标唔会走入𠮶条街揾食😵不过走入舖头完全另外一个风格,格局令人念起深宵食堂,工业风嘅装修,楼底好高空间感重,小店经营2个侍应。菜单配搭颇多,每样细节都可以有要求😳例如面条嘅柔软度、汤嘅浓度、油嘅份量都可以控制,完全啱晒腌尖麻烦嘅我,因为选择困难,所以拣咗厨师推介。胡麻王系由黑芝麻同白芝麻磨蓉沟埋猪骨汤底,闻落似芝麻糊,唔饮落好香芝麻味,仍饮得出有猪骨味,都几有趣,芝麻糊阵气味会提你佢系甜既,但呢碗汤底饮落系咸既,每次饮汤底都会提醒我佢唔系芝麻糊🤣成个配搭新鲜感几重,配料亦出色,值得一试!不得不提佢嘅叉烧几松软,唔似其他食落鞋口啃唔烂👍🏻沾面就同认知嘅好唔同,一直识开嘅沾面系热嘅,配上浓厚嘅汤汁俾你挂得到面,食完面再会用木鱼汤沟浠汤汁再饮。幸屋既沾面系冻上,啲面系经过冷制,面汁系比较稀释,食落去系酸酸甜甜咁同食开既咸味有分别,突然觉得好似食紧越式捞檬咁(当然上面既配料唔同)食前做定功课会易d接受。叫咗鳗鱼同茄子2款串烧,口味偏甜,细小份量可以过下口瘾。员工嘅服务态度热情,感
叫咗鳗鱼同茄子2款串烧,口味偏甜,细小份量可以过下口瘾。
员工嘅服务态度热情,感觉似去咗日本但系佢哋系讲紧广东话,点餐𠮶阵时佢哋好细心咁问你问题,如果有少少怠慢佢地都会不停讲对唔住,客人至上,搞到食惯港式茶餐厅嘅我都有少少唔好意思。😂
如果想回忆下日本小店既感觉,呢间系唔错既选择。