2017-06-18 56 浏览
每个星期一都真系会好blue...真系唔知点解可以有咁多野做...做得攰攰地放工真系要chill下~今次就去左北角一间食西餐既餐厅~ 提提 大家~ 佢个位其实真系唔易揾~ 以下就俾个地图大家参考下...因为朕真系行左一个圈先揾到....佢个menu分左好几个cat, 每个cat都有4-5款item俾大家简~ 你地都知, 女人非远都系眼阔肚窄, 个一刻肚饿系真系可以叫好多野食~ 所今次我地3个女仔total叫左5样野食.....睇完个food menu, 再发现佢有个drink menu, 除左有酒饮仲可以系出面食shisha~ 有好多种唔同生果味俾你简~ 都真系一个可以好好倾计既地方~ 因为佢个到唔算系大, 出面都唔系太多餐厅, 如果要倾下计真系几静同舒服~野饮方面都有好多俾你简~系时间讲返d野食~第一样野黎就系朕最爱食既薯条~ 依到薯条~ 10分满分朕会俾11分~ 佢岩岩新鲜炸起拎上手 真系热辣辣~ 而且佢仲系外脆内软~ 再加上佢既酱真系好好~ 除左味道, 就系因为佢个份量, 虽然佢第一下黎到真系觉得有D细, 但其实食下食下都几饱~ 第二样系沙律, 依个沙律唔系太多沙律酱非常好~ 佢

野饮方面都有好多俾你简~

系时间讲返d野食~
Crispy Fried served with honey mustard

Popcorn Cesar Salad with smoke salmon
第二样系沙律, 依个沙律唔系太多沙律酱非常好~ 佢既味道主要来源系D 烟三文鱼, 所以会比较健康~

M2 Grilled Herb Butter Sirloin Steak with mixed salad

食左2个starter 系时间到主菜~今次个牛我地叫左5成, 切落仲有小小血, 睇黎系有小小over cook左, 但佢食落去一d都唔un, 牛味都几重, 仲要冇咩筋~
R1 Black truffle sea urchin and foie gras cheese risotto
虽然个牛真系不算太太太出色, 反而我觉得个饭仲好~ 可能因为朕比较钟意食硬饭~ 一粒粒比较有口感~ 佢d sauce 唔会太稀而岩岩好痴晒系d饭上面~ 所以食多几啖都唔会太流~ 上面既海胆, 鹅肝都整得几好~ 唔会太粉同都好新鲜~
Fresh Clam with white wine sauce
到最后就系个写蚬,朕怀疑佢唔系蚬咁简单,朕估计佢应该系花甲tim! 因为佢比一般蚬肥美,食落虽然唔系大大只,但系粒粒都好厚肉,佢个汁都唔系就咁用白酒煮就算,仲带有好鲜甜既海鲜味~食完仲可以饮多几啖汤~ 正正就可以去除岩岩食既cream sauce ~

总结:
完全冇谂过系一条细行仔同埋舖头细细,都有咁出色既西餐,大厨仲会过一阵就行出黎问下你觉得点~真系一间自己用心做既餐厅~
佢仲可以俾你叫酒,人唔会好多可以俾你倾下计,慢慢食~
总好过每个星期五出去同人迫,叫左5样野都只系$600头,朕觉得好物超所值~

温馨提示,佢野食份量真系唔算太大份,如果自问系大食者,一份main就可能未必够食了~
2017-06-05