2022-10-21 275 浏览
平時返工好忙,食快餐,食叮叮都係為左爭分奪秒做多啲工作 ,可能連飲杯咖啡都無時間。難得今日放平日,緊係要放慢腳步,嘆杯咖啡,享受一下難得嘅時光。餐廳唔難揾,門口有2張露營椅,唔知可唔可以坐係外面扮下露營呢?餐廳以灰白色為主調,唔會太花巧,大概只有8張枱。裝飾都以簡約為主,特別鍾意呢個地球燈,望上去感覺舒服。開放式廚房,每當有客人order咖啡嘅時候,會即時聞到咖啡香,咖啡氣味滲透餐廳的每一個角落,令大家精神一振。呢杯係日式焙茶鮮奶(Hojicha Latte),係外面餐廳比較少有,出自日本小山園焙茶粉,焙茶味好香濃,鮮奶好幼滑,奶泡細緻綿密,奶味茶味平均,比平時飲開嘅抹茶鮮奶多一啖回甘味,超正。朋友亦大讚佢杯短笛咖啡(piccolo),叫左Nutty 味,nut味好濃,完全唔酸,咖啡味濃郁。我地另外叫左雪糕比利時窩夫,雪糕奶味香滑,為生活添上一點甜。咖啡味,焙茶味,午後陽光,都可以令人放慢腳步過左一個休閒嘅下午。

呢杯係日式焙茶鮮奶(Hojicha Latte)