2017-09-28
听闻海港城新开左间系铜锣湾排队都排唔到嘅拉面店,呢日lunch够钟即走,来到店门口约有10多人在排队,是次lunch任务就系食拉面,点都要排!!说时迟那时快,其实排队唔系排太耐,我哋由排队、到俾钱、到等入座坐低埋都系半个钟(店员收完钱后会安排你去企另一条队,之后就好快入座啦)。坐低后将小票交俾吧枱师傅,望住佢整呀整,不消5分钟已经整好满热辣辣嘅拉面~我order咗酱油汤底,$118嘅价钱有一大块叉烧同糖心蛋,仲有条笋干添⋯老实说真系好贵⋯糖心蛋系perfect的,如果另加要$15一粒;酱油汤底清得来微咸,酱油汤底系有黑松露酱的,香就不在话下,但唔知系黑松露加热后定系酱油嘅关系,汤底有小小苦涩味,都接受到嘅;师傅整嘅时候加左一小茶匙麻油,即刻令成碗汤底提升(原来出前X丁麻油面真系伟大嘅发明!);拉面面质幼得黎几弹牙,我学习网上嘅「拉面说」,整碗拉面系10分钟内完成令到面质唔会因热汤而变淋唔知系咪我食得太急,完成碗面饮咗好多汤都未有满足嘅感觉⋯幸好我系排队果半个钟已经观察完,一碗拉面碗深面浅,所以保险起见,我叫左个迷你骰子肉饭($35),细细个试下味,果然冇令我失望!骰子肉其实同叉烧肉差不
幸好我系排队果半个钟已经观察完,一碗拉面碗深面浅,所以保险起见,我叫左个迷你骰子肉饭($35),细细个试下味,果然冇令我失望!骰子肉其实同叉烧肉差不多,不过脂肪层多啲,亦都香啲猪肉味;肉块系bite size,用火枪炙烧过,表面有轻微烧焦的条纹,好吸引~肉嘅质感好有咬口,配上一口加左少少甜豉油嘅日本米饭,咸香咸香既肉配粒粒饱满既饭真系好好味!强烈要求佢要有正常size嘅骰子肉饭!(其实可以叫一碟肉再加饭⋯)
不过注意一点,店内只得冻滚水,仲要要求先至攞俾你,如果想饮茶都要加$15;整体而言价钱的确系贵,但感觉用料都几靓,而且以拉面店来说都坐得几舒服,排队嘅logistic 都安排得几好。大家不妨一试(我要顾住荷包,有缘再会)