2018-01-17
大喜屋一向系我食放题既首选,野食当然有质素保证。由价钱最平既"大喜屋"-->到中价既"极尚-->最豪既"殿"都试过晒。不过见铜锣湾开左新分店又有片皮鸭,老豆生日就黎试下。我地㨂左食午市, 平d 又可以食足三粒钟,价钱$248加一。由于12点钟开始,所以早左5分钟上去。一出lift d 人已经迫到去lift 口,但又唔放人入去坐住先,真系唔明点解???果下身边个个额头都作住个嬲字😓结果真系够钟先开始放人。______________________________✨环境好大,拍得住殿大喜屋。✨入到去发现已经进化到完全无点餐纸,手上张单会有个QR code, 要先dl 个叫"饭团"既apps....再scan 个code 就可以用电话点餐,其实佢地都建议用电话落单,因为话送餐会快d, 不过等入去已经炆炆地,入到去仲要搞一大餐真系有d 燥。咁啱个fd scan 左个code, 之后我部机想scan 已经唔得。原来一个code 只可以for 一部手机, 真系好唔方便,我觉得一系你就每枱整部ipad 比人点餐,一系就放番d 餐纸出黎比人自由选择,而家变左一部电话先睇到menu,
✨环境好大,拍得住殿大喜屋。
咁啱个fd scan 左个code, 之后我部机想scan 已经唔得。原来一个code 只可以for 一部手机, 真系好唔方便,我觉得一系你就每枱整部ipad 比人点餐,一系就放番d 餐纸出黎比人自由选择,而家变左一部电话先睇到menu, 又要传黎传去🤨,而且一开始人手不足,无人会得闲理你咁多。
✨讲番正题~自助区,我觉得仲大过殿大喜屋。饮品虽然无左殿大喜屋既即冲饮品bar, 但饮品都非常多。除左一般冻柜饮品,清酒,梅酒,咖啡,茶等等。仲多个d 养身饮品,好似桂圆红枣,洋甘菊,荔枝玫瑰。另外仲有个暖柜,放左d 朱古力奶,黑豆奶啱晒小朋友。
✨梅酒一定系我既最爱,酸酸甜甜易入口唔"那"喉。
✨呢只有汽橙汁都唔错,唔会太甜。
✨原蛊炖汤一定要饮,松茸海星炖乌鸡,味道好清甜,感觉无咩味精,热度非常足。
✨另外仲有甜品,熟食,生果,甜品,冷盘区。
熟食我剩系食左萝白炆牛筋,炆得几腍几入味,
屋企两老就食左劲多。
✨冷盘我几惊喜佢会有冻虾同埋青口,望落都算大只,肉质鲜甜结实,有酒店质素。
✨片皮鸭有人即场片,一开波仲有炸子鸡不过miss 左,之后等下一轮都成个钟后。个鸭其实都唔系食皮,肉比较多。不过胜在饼皮超薄够晒热,整体黎讲算唔错。
✨刺生好新鲜,大部份都好好味。我觉得最正系赤贝,带子同甜虾👍🏻 另外长脚蟹鲜甜得黎唔会死咸,都系回本之选。
✨海胆军舰一定系必食最爱,紫菜够脆口,海胆鲜甜易入口。
✨真系食寿司都食饱,只能挑选黎试。除左果个特长海鳗我觉得嘛嘛地,有几款我几钟意:蜜糖芥末脆虾卷 ,牛油果软壳蟹卷,带子鹅肝,鹅肝牛肉👍🏻好好味
✨花甲粥:呢个粥好鲜甜仲煲得好绵
✨花胶东菇:个样唔系好似花胶,但食落烟烟韧韧都算入味,阿妈为左旧花胶encore 左两次。
✨炸物间间放题都差唔多,但好耐都无食过既炸鲜奶😍,鲜奶滑嘟嘟唔会太甜,系炸粉略嫌厚左dd, 但都忍唔住食多件。
✨羊架一向都好食,不过今次多左好多黑椒,更加惹味。
✨秋葵呢个真系最伏,食左支大既,硬到阿妈都唔认得,完全咬唔到~有渣的🤢可能太老喇。
✨天妇罗剩系食左紫薯,炸粉够薄,紫薯厚切得黎够腍身,都几好食。
到甜品时间,饱到出面d 蛋糕同生果都无掂过,剩系食左两杯雪糕。
✨第一次食奶茶味haggendazs, 估唔到佢个茶味都几香,又唔会太甜。加埋云呢嗱movenpick, 真系饱到不行了😫。
之前睇食评见有蟹饼同蚝饼,一心黎食添😢但唔知系咪午市关系,唔见有。不过食物款式其实都几多,如果讲食物款式特别,够胃大同埋钟意食雪糕雪条,我觉得"殿"优胜d~ 不过极尚胜在自助区够大同埋价钱相对平d, 过下放题瘾都系唔错既选择。