餐厅: 極尚大喜屋 (銅鑼灣廣場一期)
资讯:

2017-10-13 20093 浏览
「啤王」老五吹得、饮得、又食得,最钟意就系四周寻觅高质抵食o既放题店。上个月佢喺社交网上得悉铜锣湾新开咗间「极尚大喜屋日本料理」,因记得XO仔属同道中人,所以就立刻约订中秋后一齐去擦餐劲o既!哗,真系冇谂过一早订咗枱都要落返大厦门口排队攞筹入座。街上o既人龙打哂蛇饼都几夸张架,途人见到都走咗过黎了解情况,当中更不乏外国游客,广告效益可以话系满分呀!两口子被安排入座梳化式二人卡位,比之前去过o既餐厅宽阔舒服得多。桌上摆有两本厚厚o既皮套餐牌、齐备o既餐具、鲜橙色o既弃骨桶、酱油、干湿纸巾,感觉非常卫生。深知小肥每到一家新店都总爱巡视一番并拍下照片,为咗要善用三个钟宝贵o既时间,老五就安排细佬出去攞啤酒,佢就负责填写共有九页之多o既彩图点菜纸。店内其实有多款冻热饮品提供,包括自助茶水、果汁、汽水、冻奶、凉茶、清酒、啤酒等等,就连即叫即做o既特饮都有几种选择,不过我地两只酒鬼就只攻啤酒,结果三个钟每人饮咗八大罐,可谓超级欢乐!放题专家教落,埋位第一样就系要先点鱼生。由经验丰富o既老五所剔选出黎o既刺身拼盘外观极度震撼,果然系无人能敌!二人对「极尚大喜屋」全新分店o既刺身质素同样感到好有意外惊
哗,真系冇谂过一早订咗枱都要落返大厦门口排队攞筹入座
饮品
刺身拼盘
二人对「极尚大喜屋」全新分店o既刺身质素同样感到好有意外惊喜
刺身拼盘
当中最令人情绪高涨o既必选粉红润泽,肥美鲜嫩,入口即溶o既卜口
卜口
正到我地重复又重复咁叫咗好多次,相信净食依味已成功回本!
卜口
躲藏喺卜口后面o既厚切三文鱼腩卜口前面o既油甘鱼刺身均爽润甜美,同属高质之列,只不过当有得任食卜口时,数口奇精o既学长就话唔洗谂,一定要主攻卜口,出咗名顺得人o既XO仔当然系俾佢话哂事啦
厚切三文鱼腩
油甘鱼刺身
白滑o既北海道带子刺身幼嫩滑溜。
北海道带子刺身
白雪雪o既马刀贝刺身巧薄脆口
马刀贝刺身
赤贝北寄贝刺身则同为爽脆润甜。
赤贝刺身
北寄贝刺身
老五除咗系「啤王」,原来仲系「虾王」一名,爱食甜虾之余仲好识「虾」学弟添
甜虾
头轮刺身咁坚,两口子当然系要追加啦!
刺身拼盘
由于医生叮嘱过要XO仔食少啲淀粉质,寿司𠮶环就由身材瘦瘦o既师兄一人独享。
寿司
为庆祝新店开幕,晚市每枱食客都可享用「矶烧海鲜拼盘」一客,每客有五款海鲜,份量以人头计。
矶烧海鲜拼盘
鲍鱼
甲罗烧
所有矶烧海鲜都要由自己黎烧,每枱都有张「食法指引」详细讲解烧煮时间及方法
只系我地两个大男人都极少机会入厨,玩起上黎当真鸡手鸭脚,哈哈,结果除咗烧㶶咗啲海鲜之外,仲剪烂埋啲内脏
,唔洗旁人取笑,自己都有感惭愧
矶烧海鲜
咁多味矶烧海鲜中,只有自己识开口o既大蚬冇被烧焦,食落鲜甜得黎酒味醇浓,不得不赞赏烧功了得㖞
矶烧大蚬
值得一赞o既就系店子不单楼底高,其冷气亦好够强劲,即使火炉喺餐桌长期开著都未有丝毫令小肥觉得热
除咗回本海鲜之外,餐店中央位置仲有个于不同时段烧出不同烧肉o既烧味部。眼见第一轮o既烧鸡早已排哂长龙,小弟就等到烧猪烧鹅出炉时先预早少少去等。
一够钟,师傅即卫生地带上手套,从烤炉中攞出五只烧猪,续一为食客切出猪件。个人觉得烧猪虽然系多咗少少肥膏,但其皮层烤得极为香脆,猪肉亦松软够肉汁。
烧猪
喺拎出烧猪时,师傅随即于炉中吊烧鸭只烧鸭好受大众欢迎,出炉前十分钟已有食客排定队。烧鸭新鲜热辣,皮脆肉香软,确真美味
烧鸭
烧味以外o既中菜式有老火汤、花胶等等。
中菜式
贵为日本料理,「极尚大喜屋」当然系唔少得串烧炸物啦,当中XO仔认为属送酒佳品必选爽脆惹味o既盐烧牛舌汁烧烟肉秋葵
串烧炸物
极尚大喜屋日本料理」环境企理,晚市放题大部份菜式即点即做,新鲜卫生,周三晚成人每位$288,另收加一服务费,XO仔同「啤王」师兄都觉得主攻高质鱼生及畅饮啤酒已够回本
,大家真系咪走宝哦!
2017-10-11
厚切三文鱼腩