2015-09-10 679 浏览
今次同几个朋友一齐去,务求可以试多D唔同既野食。落单无几耐先上黎既系刺身类,所有野都好新鲜,三文鱼食落口好腍,油脂唔算太多,所以几适合喜欢有口感的我,之后再试下两种虾,红色既甜虾肉质较软,亦都好滑溜,真系可以食唔停口,虎虾肉质就比较实D,食落系爽口既感觉,其他刺身我虽然无试,但我D朋友食过都话几好,佢地都是对食好奄尖既人,相信其他刺身既爱好者都一定唔会失望。之后我仲试左两款寿司,第一款系花之恋寿司,外面既三文鱼肉厚薄适中,包住里面既饭唔会好松散,醋既酸度亦都o岩o岩,上面加上脆卜卜既鱼子同沙律酱,简直系多重味觉同口感既享受。第二款系韩风汁帆立贝寿司,帆立贝清理得好干净,食落好鲜甜,加上面头既酸辣酱汁,好醒神同好开胃。炸物方面,我都食左唔少,第一样系南蛮炸鸡中翼,炸粉够薄,唔会食到一层厚厚既炸粉,相对系好充实既鸡肉,肉质仍然是嫩滑的,鸡翼本身就有小小咸香,相信系同本身既腌料有关。第二样系吉列炸蚝,外面炸得好脆,里会则是是Cream既质地,仲好有蚝本身既鲜味。第三样系炸芝士年糕,脆脆既表面包住完全融化既芝士在里面,咬一啖往外拉,可以拉成一条长线,食落十分软滑浓稠。第四样系芝士薯波,里面既薯
今次同几个朋友一齐去,务求可以试多D唔同既野食。
刺身拼盘
花之恋寿司和韩风汁帆立贝寿司
炸物
炸物方面,我都食左唔少,第一样系南蛮炸鸡中翼,炸粉够薄,唔会食到一层厚厚既炸粉,相对系好充实既鸡肉,肉质仍然是嫩滑的,鸡翼本身就有小小咸香,相信系同本身既腌料有关。第二样系吉列炸蚝,外面炸得好脆,里会则是是Cream既质地,仲好有蚝本身既鲜味。第三样系炸芝士年糕,脆脆既表面包住完全融化既芝士在里面,咬一啖往外拉,可以拉成一条长线,食落十分软滑浓稠。第四样系芝士薯波,里面既薯仔系一粒粒既,但已经熟到腍晒,而芝士就直接融o系每一颗小薯粒中面,味道一流。
软壳蟹手卷
因为放题唔想食太多淀粉质既关系,手卷方面我净系食左软壳蟹手卷,软壳蟹是炸的,炸得好透彻,放心大口大口食落去,完全不用担心会有壳或太硬的情况,当然里面还是食得出有蟹肉的味道,除此之外仲有两片青瓜同小小蟹籽,用紫菜把它们和饭包起来吃实在好满足,手卷亦不会太大件,两三啖就可以把它完成了。
黄金焗蚝盐和烧牛舌
牛油烧栗米和盐烧鸡翼
接住落黎系烧物,我率先试左盐烧牛舌,因为呢个系我既至爱,每一串牛舌有两片,每片的size唔算大,刚刚好一啖一片,烧的程度十分恰到好处,外面开始结实,而内里仍是半生熟的,食落肉汁丰富,爽口弹牙。再黎就系牛油烧栗米,粟米本身就好甜,烧的火侯也刚刚好,每粒粟米都烧得胀卜卜,不会干身,牛油味也很重。跟住再上既就系盐烧鸡翼,外皮烧到有小小脆,里面既肉亦都已经熟透了,肉汁也有保留住。再来是黄金焗蚝,芝士多到将蚝覆盖起来,焗到刚刚好表面呈黄色,里面既蚝肉仍有小许嫩滑,而且一D都唔腥,混杂起芝士一齐吃,格外滋味。
火灸柚子和牛寿司
汁烧豚小排和炭烧纽西兰羊架
最后,有一张升级体验既menu,本人觉得一定要试埋,因为里面所有野都系物超所值,第一样我既推介系火灸柚子和牛寿司,和牛只有表面被烧熟了一小点,封住了肉汁之余又不会令当中既油脂融化流失,一啖食落去有小小柚子既清新和微酸,刚好中和了油腻既感觉。之后仲食左汁烧豚小排同炭烧纽西兰羊架,两者都是熟得刚刚好,一点也不韧,肉汁仍然保留得到,重点是羊架一D都唔骚,所以怕骚既人都可以照食无误。
餐厅服务很好,收碟速度很快,上菜既时间都好迅速,唔会浪费时间在等,每次既份量都好足,整个过程都好充实,绝对可以食得好又食得饱离场。
题外话/补充资料: 50蚊升级体验净系兆万个间先有。
2015-08-11