2016-04-24
经常因为工作关系会到港岛,但系每次都好赶时间就要走,其实经过好多餐厅仔都好想试。今次特登约左个朋友系筲箕湾做野既朋友,叫佢介绍啲隐世好地方比我食野,果然系食货朋友,介绍呢间CAFE的确系唔错!大概出地铁站系5分钟,唔算易揾,不过朋友识行就算快去到。因为间野要上楼上一楼,地下都无咩指示,所以去既朋友要小心MISS左喇!我以为呢个位置应该好少人会去,点知上到去都差唔多坐左转成满!原来都系我大乡里哈哈!入到去,整体会环境都好舒服,最令我impressive系竟然有1/3个AREA系个迷你台,有几个细路系个台到玩,好得意呀!隔离仲有大好大既书柜好好多书同杂志果啲,睇几个月都唔会睇得哂啦~所以觉得都几特别,觉得呢间CAFE都几着重比人放松既感觉。讲返野食先,呢到野食相对就比较少选择,可能佢呢到主打唔系SELL野食啦,我同朋友分别叫左个香草鸡排意大利粉同埋蛋沙律飞碟,其实心思思想试佢个飞碟,但之后想去扫街所以就无食到呢啲。呢到食野系自助方式,水呀果啲系自己想饮就自己针,无人会SERVE你,好FREE咁样~叫左野食都等得耐少少,因为谂住飞碟果啲好快有得食XD,大概等左4-5个字左右啦。飞碟其实热辣辣
讲返野食先,呢到野食相对就比较少选择,可能佢呢到主打唔系SELL野食啦,我同朋友分别叫左个香草鸡排意大利粉同埋蛋沙律飞碟,其实心思思想试佢个飞碟,但之后想去扫街所以就无食到呢啲。呢到食野系自助方式,水呀果啲系自己想饮就自己针,无人会SERVE你,好FREE咁样~叫左野食都等得耐少少,因为谂住飞碟果啲好快有得食XD,大概等左4-5个字左右啦。 飞碟其实热辣辣又脆都好难唔好食既系咪先,不过呢到飞碟值得一赞既系佢个馅真系好多,唔会话因为系飞碟就求奇整,所以个飞碟以唔洗$30都真系叫抵,想要食下野又唔想太饱既朋友仔可以叫呢个啊! 呢个煎鸡排意粉份量比想像中大啊,如图所见块鸡排都差唔多盖过哂啲意大利粉架!咬落都唔会话煎得太耐,但味道就差唔少少,鸡味同滑既感觉都差咁啲,而且最大既问题系多油,系煎得多油都合理,但意粉都炒得好多油,我好中意煎野炸野但一定唔可以多油所以成个意粉就咁就扣左分喇。
同朋友食完野再吹左一个钟水,大概6点几个职员话佢地要收档,原来夜晚唔开,大家唔好摸门钉啊