這是一間三合一的樓上咖啡屋,平日做生意,週日上午是教會崇拜聚會場所,下午二點半才營業偶然上網發現這個特別地方,好奇心驅使,揀咗今天下午茶時間,到來一試用餐體驗地方一分為二隔塊玻璃這邊是髮廊,另一邊提供西式餐飲餐牌中午餐及下午茶選擇不多,原本想吃意粉,再加個窩夫配雪糕,但又不想叫兩個下午茶餐最後,選了午餐忌廉南瓜汁海鮮意粉+$29配甜品落單要先結賬賣相不錯蝦很大隻,但一食就知是急凍貨,無乜味,而青口就煑得過熟,意粉太腍,南瓜汁不creamy,整個意粉吃起來很乾,口感不是太好餐飲原本想叫green tea latte,但要加$5,就叫了普通咖啡咖啡沒有拉花,聞到都幾香,呷一口味道正常👌甜品賣相不錯,布朗尼是熱的,里面有果仁碎,好吃但雪糕就比較差,太甜和太軟看見快要融化,拿拿臨放在杯咖啡中總結在這裏用餐體驗,這裏食材一般,烹調手法亦一般,價格不算便宜,CP值不高,但環境及服務真的不錯,場內播放輕柔詩歌,氣氛不錯,適合三兩知己邊食邊傾談,倒是不錯。

偶然上網發現這個特別地方,好奇心驅使,揀咗今天
下午茶時間,到來一試用餐體驗

地方一分為二

隔塊玻璃這邊是髮廊,另一邊提供西式餐飲

最後,選了午餐忌廉南瓜汁海鮮意粉+$29配甜品

落單要先結賬

南瓜汁海鮮意粉

賣相不錯

熱咖啡

咖啡沒有拉花,聞到都幾香,呷一口味道正常👌

朱古力布朗尼配雲尼那雪糕

甜品賣相不錯
,布朗尼是熱的,里面有果仁碎,好吃
但雪糕就比較差,太甜和太軟

看見快要融化,拿拿臨放在杯咖啡中

放了雪糕的咖啡

2024-10-31
2024-03-28 802 浏览
🐓蜜汁雞扒蒜香意粉🐱 同事帶路去食lunch,姊都係第一次試,上到去都已經好多人等緊位,似乎都係幾有口碑。間cafe同髮型屋痴埋一齊,同事話cafe 同髮型屋係一體,有時仲會開埋髮型屋果邊做cafe。跟同事介紹嗌碟蜜汁雞扒蒜香意粉,賣相好靚,塊雞扒整得真係好好,蜜汁味好夠,皮煎得夠香脆(唔係咁易,好多餐廳都做唔到),雞肉嫩滑,真係唔多地方可以整到咁,超讚!意粉好重蒜香味,食得出唔係買既蒜蓉醬味道,係用蒜頭炸出黎既蒜香,係誠意之作。📍上咖啡 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道361號利嘉中心1樓
🐓蜜汁雞扒蒜香意粉🐱

📍上咖啡 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道361號利嘉中心1樓
有日同事講起筲箕灣有間隱世cafe幾好味,係由一間教會經營,仲要喺間salon入邊🤔⋯聽落都有少少離奇,就等我一探究竟喇😲~Cafe鋪面細細,但都坐滿晒人㗎!原來都幾多人幫襯👍🏻~餐廳環境乾淨,店員都friendly☺️,係個燈光有少少暗~可能係情調啦🤣⋯講返啲嘢食先😗,味道不錯嘅,咖啡都好香濃~幾好飲,如果大家經開都可以試吓😊✨黑松露帶子意粉 $95帶子煎得啱啱好,有好香嘅牛油味🤩~意粉嘅黑松露味唔算好出,有啲油😳⋯調味係OK嘅,但份量唔算好多~如果下次再黎,我就未必encore呢個啦🙈✨蜜汁雞扒蒜香意粉 $82雞扒煎得好香口,甜甜地好好食🤤~蒜香意粉用咗超多蒜煮,成個combination都幾夾~個人比較推薦食呢個意粉多啲,性價比高啲😄👍🏻CP價:🌟🌟🌟🌟Encore機會:🔥🔥🔥🔥環境氣氛:🧸🧸🧸🧸🔖 #上咖啡 (筲箕灣)📞 27757755🔍 筲箕灣筲箕灣道361號利嘉中心1樓#k_razyfoodie #k_razyfoodie西餐推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃貨日常 #真實食評分享 #筲箕灣餐廳推介 #拍拖好去處 #相機食先 #上咖啡 #

✨黑松露帶子意粉 $95

✨蜜汁雞扒蒜香意粉 $82

CP價:🌟🌟🌟🌟
Encore機會:🔥🔥🔥🔥
環境氣氛:🧸🧸🧸🧸

🔖 #上咖啡 (筲箕灣)
📞 27757755
🔍 筲箕灣筲箕灣道361號利嘉中心1樓

#k_razyfoodie #k_razyfoodie西餐推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃貨日常 #真實食評分享 #筲箕灣餐廳推介 #拍拖好去處 #相機食先 #上咖啡 #captaincoffee #黑松露帶子意粉 #蜜汁雞扒蒜香意粉
2024-01-10 624 浏览
{肉醬千層麵 - $82}我諗我應該中左「肉醬千層麵」之降,因為唔知點解,由細到大,只要去任何餐廳,餐牌上面有呢5隻字,我就一定唔洗諗,咩都睇唔到直接叫左呢個菜式!其實肉醬千層麵真係無咩特別嘢,就係肉醬意粉加一塊塊意粉😂但咁樣呈現,真係要廚師落足心樣,一層肉醬一層麵咁疊起再加芝士再焗,真係食得到廚師的心機!同埋咁疊住焗,其實也會令每一種味道爆發唔同嘅化學作用,將所有食材嘅特性發揮到頂峰!最後講下呢間cafe 其實好特別,佢同時係cafe, 亦係salon, 星期日就會變身做教會,嘢食又正,係我地喺附近返工成日都黎嘅隱隱隱世餐廳!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #上咖啡 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道361號利嘉中心1樓
{肉醬千層麵 - $82}

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #上咖啡 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道361號利嘉中心1樓

2023-12-05 656 浏览
筲箕灣行街行累咗,隨意走入一間樓上咖啡店,個店裝修得文青feel爆棚,唔使拉門簾就閃入去飲杯嘢,順手夾件輕食。啲位設得幾舒服,唔太貼身,坐得落嚟就即刻點咗份招牌厚切多士同拿鐵。多士厚實得嚟,外皮烤到金黃又脆,撲鼻香氣令人食指大動。蘸咗流心蛋,啖啖滿足,蛋液嘅香滑湊上麵包嘅脆口,聽日早餐都想嚟個這樣。至於拿鐵,奶泡打得綿滑得嚟,啜一啜嗰種舒心,咖啡本身苦中帶甜,掛杯水平有得拼!正當朋友試煎牛扒🐄時,我彷彿聽到嗰啲肉汁嘅歌聲,佢煎得剛剛好,肉香四溢,刀割下去,汁液四溢,刁到嘴邊,少少肉渣仍然唔失咀感,真心推介!而我自己點咗個榴槤班戟🥞,滋味豐富,班戟輕薄,夾著那榴槤肉,每一啖都飽滿得來又唔會膩口,個人覺得榴槤控應該會鍾意。傾計傾到太陽落山,發現時間過得真快。咖啡店雖小,但食物同嘢飲嘅表現,令人覺得發掘到寶藏一樣👑!下次如果再去筲箕灣,應該會再去捧捧場!🍴🍹🍰
2023-12-03 437 浏览
之前經過以為只係Salon, 估唔到原來係間Cafe + Salon + Church。一上樓經過Salon就會見到間Cafe。入面環境清靜,播放著詩歌,入面有啲書可以任睇。好適合溫書、做野及Me time。侍應服務好,你想坐幾耐都得。留意返夜晚係唔開。星期六日係得All Day Menu, 飲品另計。💜霸王雞扒包 $59 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)麵包有烤過,外脆內軟,雞扒大大塊,雞扒煎到個皮好脆,肉質嫩滑,肉汁完全鎖住雞扒入面。另外,餡料豐富,有蕃茄、洋蔥及生菜,夾埋蜜糖芥末醬,口感豐富。份量十足,男士都夠食。💜蜜糖芥末雞扒意粉 $71(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)這道蜜糖芥末雞扒意粉真是令人驚艷!雞扒大到鋪滿個碟,雞扒外皮煎得酥脆,充滿著蜜糖的甜蜜香氣,搭配芥末的微辣風味,簡直是味蕾的極致享受。意粉則恰到好處,口感彈牙,配合蒜蓉既香氣,完美地吸附了雞扒上的蜜糖芥未汁。這絕對是一道讓人愛不釋手、回味無窮的美味之選!💜Latte(L) $40 (⭐️⭐️⭐️⭐️/5)這杯Latte真的是一種藝術品!奶泡豐富柔滑,混合咖啡的香濃,營造出令人陶醉的口感。咖啡的苦澀和奶的甜滑巧妙平衡,配搭埋朱古力曲奇,這杯Latte

💜霸王雞扒包 $59 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)

💜蜜糖芥末雞扒意粉 $71(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)

💜Latte(L) $40 (⭐️⭐️⭐️⭐️/5)
這杯Latte真的是一種藝術品!奶泡豐富柔滑,混合咖啡的香濃,營造出令人陶醉的口感。咖啡的苦澀和奶的甜滑巧妙平衡,配搭埋朱古力曲奇,這杯Latte不僅提供了完美的咖啡體驗。無論是質感還是味道,都令人讚嘆不已。

🍴整體評價:
✅適唔個人🧘🏻情侶👫閨蜜👯‍♀️小團體
💰人均消費:$80

霸王雞扒包
蜜糖芥末雞扒意粉
Latte(L)
2023-12-02
霸王雞扒包
蜜糖芥末雞扒意粉
Latte(L)
2023-11-15 387 浏览
呢間Cafe好舒服,人唔係好多,枱凳都排得幾闊落,坐入去嘅感覺好舒服。牆上亦有唔同畫作,係幾chill嘅,叫咗嗰意粉食,味道有驚喜幾好食,環境又好,侍應又親切,下次可以再嚟。
2023-09-12 491 浏览
見過開係laundry shop嘅cafe,salon mix cafe真係第一次見😂 上到去好清靜同乾淨,唔係隔住塊玻璃見到有人剪緊髮都唔會覺得同其他cafe有咩唔同,今次叫左日式咖哩牛肋條飯同牛油檸檬汁煎魚柳伴焗薯,加個唔酸偏甜嘅lemon tart埋尾,整體都好好味👍🏼
2023-08-22 406 浏览
今日下晝突然想食西餐,之後同事就介紹咗依間樓上cafe,喺樓下入門口,你會見到咩都冇嘢,但係上到去就會見到一間Salon,望過少少就係Captain Coffee啦!我哋大概下午1:15到達,餐廳入面有兩張大枱,同埋大概五、六張二人枱,啱啱到嗰陣時已經一半滿座了😝⬆️蔥油雞扒撈公仔麵第一上枱嘅係朋友嗌嘅蔥油雞扒撈公仔麵,雞扒大大塊覆蓋着面嘅麵底😝!不過我就略嫌個雞扒肉冇乜味道,外皮就煎得幾香口🐷蔥油亦都比得好爽手,西蘭花🥦淨係賣相已經覺得幾高分💕如果要補充蛋白質嘅朋友就千祈唔好錯過啦!👍🏻🔝⬆️蜜糖芥末雞扒意粉第一次見到意粉醬係蜜糖芥末🍯!呢個咁新鮮嘅組合就吸引咗我嗌佢嚟試一試啦😛除咗蜜糖芥末之外,佢中間仲有啲蒜頭,所以依碟意粉🍝相對都比較重口味!另外,可能因為佢真係好足料嘅關係,所以食完都好飽,我哋兩點食完飯而家已經接近夜晚八點,但係我都覺得未消化完😂😂😂😂⬆️焙茶鮮奶呢個係朋友嗌嘅嘢飲,佢話好OK喎,而且個拉花都幾靚💕感覺係一杯有誠意嘅作品!餐廳入邊搭咗一個舞台,朋友話係因為佢哋每星期都有幾日,會轉咗做教會場地!感覺都幾新鮮👍🏻😂一個空間有三個用途!

⬆️蔥油雞扒撈公仔麵

⬆️蜜糖芥末雞扒意粉

⬆️焙茶鮮奶

2022-10-05 1545 浏览
☺️ 小編依日上晝到筲箕灣做嘢,前一晚已經搵定中午食乜好,預先揀咗一間偏親民嘅cafe。😁[ 亂闖試飲試食 ]🍽 忌廉南瓜汁海鮮飯 😋😋😋😋本身對普通cafe嘅海鮮冇乜點抱有太大期望,點知青口食落好新鮮,肉質一啲都唔霉,又冇雪味,面頭嘅蝦🍤都係爽口有彈性,正!南瓜忌廉汁,唔算太creamy,但食得出有南瓜本來嘅甜味🎃,飯亦煮得不過不失,整體係唔錯!🍹️ 蜂蜜檸檬咖啡 😋😋😋😋有濃烈嘅蜂蜜🍯味,只有一片檸檬🍋,相對味道較淡,咖啡都唔係好出,係一杯好冰涼清新嘅凍啡!午餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 以小編嘅觀察,依間cafe儲落唔少熟客,要係食開嘅先知位置!如果大家喺附近返工,都不妨去發掘下依間cafe! 😎🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]

2022-09-23
忌廉南瓜汁海鮮飯
蜂蜜檸檬咖啡
2022-07-15 1175 浏览
以前在這邊工作的時候只來過一次 反而離開了舊公司 會更想念上咖啡🤪 更常來了牛油檸檬汁香煎魚柳配焗薯 $90 🍋這個非常好吃 而且份量很大 魚柳足足有碟子這麼長耶 而且厚度也足夠 🫶🏻 不是像坊間的吉列魚柳 皮厚 肉少那種 這裡的是啖啖肉的!富有魚香 配上煎過的檸檬🍋和香草🌿一流!底下的焗薯超級好吃 裡面有洋蔥🧅和煙肉🥓 份量也不錯 薯蓉綿密 同時也摻了一些薯仔顆粒🥔 也有奶油的香味 好吃! 就連配碟的西蘭花也是新鮮 爽甜的🥦-即點叫做 上桌時真的連碟子也是燙的 大家要小心😂 不過我個人是很欣賞啦〰️香蕉花生醬飛碟🛸 $45這個簡直是大愛!本人超愛花生醬和香蕉這個配搭 香蕉經過飛碟機的處理 變成了熟香蕉 🍌 又熱又甜又軟糯 超 級 好 吃 的👅 店家使用的是粗粒的花生醬🥜 香氣和口感UPUPUP! 而且餡料很多 簡直可以用爆餡來形容!!!於是在往後的數天我也一直回來點這個飛碟😂 真的很好吃 不會過甜的甜點 同時也十分飽肚!一個人喝不了太多咖啡 ☕️ 故此我點了一杯凍美式咖啡和一杯熱檸水😝 均屬正常水平 -食物質素則是非常非常值得回頭 性價比很高 而且店內人流不算很多 也蠻適合chill的〰️

牛油檸檬汁香煎魚柳配焗薯 $90 🍋

香蕉花生醬飛碟🛸 $45

2022-07-14
  • 香蕉花生醬飛碟
  • 牛油檸檬汁魚柳
2022-06-26 962 浏览
筲箕灣隱世樓上Cafe,呢度無窗,旁邊係間Salon,配上教會音樂同埋裝飾,俾人一種寧靜,與世隔絕,自成一角既感覺。烤大啡菇黑松露意粉 $72大啡菇烤得好好,入面好juicy ,意粉有落黑松露炒過,不過覺得乾左少少,個人覺得如果有多少少汁會好啲。蘑菇汁海鮮飯$68個蘑菇汁好creamy好好味,送飯一流配埋帶子青口西蘭花🥦營養均衡,好過黑松露意粉鮮奶焙茶$40好少見既凍鮮奶焙茶,有超厚既奶泡,味道好creamy有焙茶味,夏天飲好消暑泡沫咖啡$38同樣有好厚既奶泡整體黎講係間好舒服,野食都唔錯既Cafe,可以再黎以下係餐牌:

烤大啡菇黑松露意粉

烤大啡菇黑松露意粉 $72

蘑菇汁海鮮飯

蘑菇汁海鮮飯$68
個蘑菇汁好creamy好好味,送飯一流
配埋帶子青口西蘭花🥦營養均衡,好過黑松露意粉

鮮奶焙茶

鮮奶焙茶$40
好少見既凍鮮奶焙茶,有超厚既奶泡
,味道好creamy有焙茶味,夏天飲好消暑

泡沫咖啡

泡沫咖啡$38
同樣有好厚既奶泡

整體黎講係間好舒服,野食都唔錯既Cafe,可以再黎

以下係餐牌:

烤大啡菇黑松露意粉
蘑菇汁海鮮飯
鮮奶焙茶
泡沫咖啡
2022-06-25 600 浏览
筲箕灣有質素又舒服嘅cafe 媽媽等小朋友學野,最開心嘅Me time 🥳荔枝凍餅 第一次見,試左好特別,又唔係好甜熱情果橙茶 有熱情果香,配凍餅啱啱好已經第二次幫襯,店員全部都笑容可掬有禮貌😊
筲箕灣有質素又舒服嘅cafe

媽媽等小朋友學野,最開心嘅Me time 🥳

荔枝凍餅 第一次見,試左好特別,又唔係好甜
熱情果橙茶 有熱情果香,配凍餅啱啱好

已經第二次幫襯,店員全部都笑容可掬有禮貌😊
2022-06-25
在筲箕灣工作的日子快將完結 故此與友人非常積極捐窿捐罅尋覓美食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 這次來到遠近馳名的上咖啡!是小店式營運〰️ 不知怎的 很有家的感覺😆😆有自助水吧讓客人添熱水和冰水🫖 冰水壺入面有數片檸檬 🍋 讓客人解解膩!另外櫃檯亦設有咖啡包 ☕️ 讓客人自行選購 $13一小包✨旁邊亦有時令水果🍊🍎🍌 6$一個雪櫃亦算乾淨整齊 店家用的是明治牛奶🥛 -我們當天點了招牌的芝麻汁雞扒意粉🍝 賣相很好!雞扒份量覆蓋了意粉!看著也令人很滿意👅 雞扒煎得皮脆肉嫩 帶有淡淡香草的味道!意粉煮得Al dente! 非常Q彈 被豐富的芝麻汁包裹著!酸酸甜甜好好吃!友人點的是蘑菇汁海鮮焗飯✨✨ 也是另一道色香味俱全的菜式! 海鮮雖是雪藏貨但並沒有雪味!每項都大大隻! 焗飯也是滿滿的蘑菇味 飯粒有咬口 好吃👅👅👅另外我點了一杯凍Americano 友人點了熱檸茶 🍋凍美式咖啡真的很香濃!不是每一所cafe都弄得這麼香! 應該是豆的質素很好吧💗-總結 筲箕灣要找好吃的西餐廳🍴並不是易事 上咖啡真的讓人喜出望外!唯一一個缺點就是 人流很多😆😆不能慢慢吃 〰️ 喜歡下次有機會能再吃!

是小店式營運〰️ 不知怎的 很有家的感覺😆😆

• 雞扒芝麻汁意粉
  • Americano
  • 蘑菇焗海鮮飯
2021-12-17 1089 浏览
門口已經好隱蔽,入去後要上樓梯在經過髮型屋才能進入Cafe店,所以都幾難搵。Cafe枱同枱之間距離很闊,有空間感,適合傾偈。需要自己去開放式廚房向職員落單,冇人在外serve你。當日落order嗰位員工就係幫你煮嗰位。烤大啡菇黑松露意粉$70大啡菇好厚身,啖啖肉。新鮮粟米豬扒飯$76有兩大塊豬扒,粟米汁好好味,都有配菜,感覺平衡啲,呢個飯好抵食。Oreo凍餅$30,好食。雪糕朱古力心太軟$55, 唔夠流心。可自取圖書漫畫、遊戲咭、棋類遊戲,消磨半天呢間Cafe估唔到咁高質數,仲要係環境舒服,價錢又平,性價比好高。

Cafe枱同枱之間距離很闊,有空間感,適合傾偈。

烤大啡菇黑松露意粉$70
大啡菇好厚身,啖啖肉。

新鮮粟米豬扒飯$76

Oreo凍餅$30,好食。

雪糕朱古力心太軟$55, 唔夠流心。

可自取圖書漫畫、遊戲咭、棋類遊戲,消磨半天