2022-04-12
今次同埋一样咁钟意食中菜嘅 foodie朋友 去左一向口碑载道嘅留家厨房💛!留家叉烧 🐖 以猪嘅脢头嘴部位制作,水准的确拍得住某几间星级中菜餐厅。叉烧嘅肉质够腍而不会过实,㶶边位置非常正正,其他位置松化易咬,蜜味腌制得刚刚适中,不会过甜。绝对系qualify为留家嘅招牌菜。杏汁菜胆炖白肺 🐽 🫁🍲一拎起🥄就知非常足料,润一润、补一补,啖啖都尝到香浓嘅杏仁味道😌留家烟熏鸡 🐓 ,经玫瑰露及豉油腌制后,再烟熏,一上菜就闻到阵阵香味,鲜鸡皮薄肉滑,但个人认为整得再入味啲会更加好食🥴最后压轴出场嘅系葱油拌竹升面 🍜 哗!条条都非常弹牙,亦冇乜碱水味,再加上惹味的葱油,教我如何不爱它?😌📍 留家厨房湾仔轩尼诗道 314-324 号 W Square 5 楼全层
📍 留家厨房