2025-03-01
今日去咗荃湾嘅「偶遇台北」食饭,呢间餐厅外观普普通通,冇咩特别抢眼嘅装修,但入面就好有台湾小餐馆嘅氛围。先讲下个手打凤梨柠檬茶,𠮶个酸甜度调配得啱啱好,凤梨嘅香甜同柠檬嘅清新完美融合,入口清爽解腻,比起我喺其他主打台式饮品嘅店舖饮过嘅,呢杯唔会太甜,仲有阵阵果香残留在口腔,真系唔错。酥炸鱿鱼须炸得好香脆,外层炸浆薄而均匀,咬,鱿鱼须本身弹牙有嚼劲,味道调味得岩岩好,唔会太咸。同之前喺某间主打西式炸物嘅餐厅食嘅相比,呢度嘅鱿鱼须冇𠮶种油腻感,更加惹味。感觉佢好似加咗啲咸蛋酱。卤肉饭就比较中规中矩喇,卤肉肥瘦适中,卤汁香浓,拌饭一流,但同我喺台北当地食嘅正宗卤肉饭相比,总觉得差咁啲灵魂,好似卤汁嘅香料味唔够浓郁。至于食堂臭臭锅,料好丰富,有猪肉、豆腐、蔬菜、丸子等等,个汤底好够味,有臭豆腐独特嘅“臭香”味,食落去好过瘾。但有个小缺点,就系分量有啲少,对于大胃王嚟讲可能唔太够喉。价钱方面,呢几样嘢加埋都唔算贵,性价比都几高。讲真,每次食台湾菜都会有种怀念嘅感觉,记得以前去台湾旅行嘅时候,周围去觅食,食过好多地道美食。呢间「偶遇台北」虽然唔算百分百正宗,但都能够勾起我当时嘅美好回忆,好似就算唔
价钱方面,呢几样嘢加埋都唔算贵,性价比都几高。
讲真,每次食台湾菜都会有种怀念嘅感觉,记得以前去台湾旅行嘅时候,周围去觅食,食过好多地道美食。呢间「偶遇台北」虽然唔算百分百正宗,但都能够勾起我当时嘅美好回忆,好似就算唔使搭飞机,都可以喺香港再一次“偶遇”台北嘅味道,真系好难得。