2024-01-11 674 浏览
放假去大馆行下,经过呢间居酒屋,见到餐厅门面觉得几型,入面就以日本武士作主题,灯光偏暗,几有气氛,型格中渗透出一点点日式风情~君之井 山廃 纯米吟酿300𝓂𝓁 先拣一个自己喜欢的清酒杯🍶来自日本新泻妙高地的一款清酒,味道比较浓郁、纯净的山廃清酒,感觉清爽易入口,几好~特盛香煎鹅肝野菌釜饭热辣辣嘅鹅肝野菌釜饭,一拎上枱已经闻到好香,真系未食已经流口水!鹅肝煎至表面金黄,内里软嫩,入口即溶配上野菌釜饭,真系十分滋味!食到最后仲有脆卜卜饭焦,平时唔钟意食饭嘅我都忍唔住🥹浓味鸭肉锅来自日本关西地区嘅一款菜式,几特别呢!用多种食材熬煮而成的汤底,加入鸭肉、大葱、芹菜、冬菇及豆腐,味道清香,汤头浓郁但清爽,鸭肉香浓有咬口,同汤底好夹,值得一试!蕃薯天妇罗炸粉够薄,蕃薯香甜,入口唔会觉得油腻,配上天妇罗汁刚刚好~另外,我地叫咗几款串烧,全部都系即叫即烧,自家制月见免治鸡肉棒好juicy,味道唔错入口即溶、脂香味浓芥末烧牛小排超香脆烧鸡皮,冇肥膏👍🏻咁啱撞正happy hour, 3款串烧+1杯饮品,只系$138,非常抵呀!整体味道几好,环境及菜式都颇有特色,下次可以再嚟

君之井 山廃 纯米吟酿300𝓂𝓁

浓味鸭肉锅

蕃薯天妇罗
炸粉够薄,蕃薯香甜,入口唔会觉得油腻,配上天妇罗汁刚刚好~

芥末烧牛小排
入口即溶、脂香味浓芥末烧牛小排
超香脆烧鸡皮,冇肥膏👍🏻

浓汤鸭肉锅

整体味道几好,环境及菜式都颇有特色,下次可以再嚟
芥末烧牛小排
  • 烧鸡皮