2021-11-12
西湾河虽然多嘢食,但冇乜边间话好食,又感觉干净;不约而同听到几个朋友讲文兴记新舖好好食,喺西湾河太祥街,近太古城边边,新楼盘隔离;个新嚟嘅厨师做开上海菜式,所以有几味新款上海菜;咁啱有一晚又谂唔到食乜,就去买个外卖试下喇。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️花雕鸡髀:正到冇朋友,我最怕食鸡胸,佢就啱哂我,全脾又冇骨,劲入味,睇佢细细盒,但因为全部都系肉,所以好够食,我个人觉得系必食之选。⭐️⭐️⭐️⭐️香茅猪扒:唔讲嘢食,净系睇厨师好细心地炸嘢,再加埋佢用食物盒前,放张隔油纸先放炸物,同埋会切到一口一啖,又冇肥肉,里个对我嚟讲,系绝对感动;嘢食放面, 炸到金黄适中,松软味道够,食落唔油腻,美中不足系,因为我用嚟𩠌饭,冇汁,就有少少干,但本身件猪扒系唔干嘅,用嚟𩠌酒或当小食或汤面,我相信会好好多。⭐️⭐️⭐️⭐️浓汤浸津白:上汤好清甜,唔似有味精,津白系即煮,所以时间长啲,仲有好多蒜头同冬菇片,仲超大碗,如果细碗少少,平少少,会更加好。总括:我觉得几样都好好味,价钱ok喇,似家常便饭,可以再去试其他。但我建议,最好打电话落order先,唔驶等咁耐。