3-course Sat Brunch💰788 (我2022年6月食,原来7月已经加咗价去💰888🥹),包埋好松软嘅面包、一个迷你带子starter🤣、最尾有朱古力食!🫶🏻𝕬𝖕𝖕𝖊𝖙𝖎𝖘𝖊𝖗🦞Brittany Blue Lobster Bisque💫评分: 7.8/10📝龙虾味系超浓郁几重口味,佢个底有啲龙虾肉同面头有cream,店员即场倒啲汤出嚟,睇条片我𠮶碗就开头太杰身🥹,开头有啲黐埋咗,不过呢款signature点都要试,仲有另一款系即场切烟三文鱼本身都好想食,我宜家先知原来唔食甜品可以叫两个前菜🥹,生蚝🦪都好吸引!🫶🏻𝕸𝖆𝖎𝖓 𝖈𝖔𝖚𝖗𝖘𝖊因为我哋4个人每人都叫咗唔同嘢,同佢啲配菜系另外上,所以就可以share啲薯条🍟、薯蓉、蔬菜‼️🥩USDA Prime Beef Wellington (+💰198)💫评分: 8.3/10📝如果拣呢款main记得48hours前要reserve定唔系有机会无,酥皮好酥脆,包住粉嫩嘅牛柳,中间有蘑菇茸,配黑松露汁同侧面有芥辣,系好食嘅不过无wow一声🤣🥩Slow-roasted USDA Prime Rib of Beef💫评分: 7.5/10📝

🫶🏻𝕬𝖕𝖕𝖊𝖙𝖎𝖘𝖊𝖗
Brittany Blue Lobster Bisque

🦞Brittany Blue Lobster Bisque
💫评分: 7.8/10

🫶🏻𝕸𝖆𝖎𝖓 𝖈𝖔𝖚𝖗𝖘𝖊
USDA Prime Beef Wellington

💫评分: 8.3/10

💫评分: 7.5/10
📝呢款都系成个车推出嚟再原条切,可以根据个人喜好口感,要求厚或薄切,牛味重,️带啲筋,侧面𠮶个包就有啲硬🥹

🫶🏻𝕯𝖊𝖘𝖘𝖊𝖗𝖙

🍰四款都叫咗🤣
💫评分: 7/10
📝无咩好惊喜,超正常🤣,记住request定写happy birthday仲送多咗个甜品‼️不过sat brunch就无得食经典嘅souffle

文华扒房及酒吧
📍中环干诺道中5号香港文华东方酒店1楼
(中环🚇F出口行1分钟就到)

💫评分: 8/10
💬用最抵价试到佢哋signature嘅龙虾汤🦞同威灵顿牛扒,夜晚叫威灵顿牛扒就可以食完整一条会厚切啲,价钱就double,但Staff会喺面前切开金黄色嘅威灵顿牛扒,入门版就可以早啲上网book佢哋sat嘅brunch,可能因为太高期望,所以无去到好amazed,庆祝生日系一流,坐得好舒服同service好好👍🏻!

💬hoisumeat其中一个米芝连一星checklist又✅

🏃🏻‍♀️再访?🄼🄰🅈🄱🄴

#mandarinoriental #西餐 #扒房 #美食 #推介 #中环美食 #中环 #香港美食 #beef #威灵顿牛 #威灵顿牛扒 #foodieblog #instadaily #hkfoodie #龙虾汤 #西式 #wagyu #beefwellington #lobstersoup #birthday #wagyuhongkong #wagyuhk #牛 #牛扒 #牛扒控 #生日 #生日饭 #必食
2022-06-18
午餐