小编之前book咗MO嘅staycation庆祝纪念日,呢个package非常抵玩,$2269包咗自助早餐、三道菜晚餐、市区景观客房同加一服务费,呢个价钱对于老牌五星级酒店真系抵玩😆酒店除咗准备welcome drink 🍸 仲准备咗一盒朱古力俾我哋庆祝纪念日,服务非常贴心🥰三道菜晚餐系喺Cafe Causette 度享用,环境同餐具都比较似自助餐形式嘅餐厅,但系侍应真系超级有礼貌👍🏻🧚🏻‍♀️餐前面包配牛油及意式青酱文华酒店嘅饼房远近驰名,但系呢份餐前面包真系令人有啲失望☹️面包只系微暖,温度唔足以融化牛油🧈而且食落都觉得一般,唔太食到面包嘅香味🍞🧚🏻‍♀️文华龙虾汤作为文华嘅招牌菜之一,呢碗龙虾汤真系名不虚传🦞侍应一摆低已经闻到扑鼻而来嘅龙虾味,汤品上面有一层薄薄嘅忌廉,味道鲜香浓烈,比起就咁食十只龙虾仲要重龙虾味,质感幼滑细腻,浓稠度同咸度都适中,每一啖都有龙虾肉,仲散发淡淡的酒香🤤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🧚🏻‍♀️安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯条240克食完前菜都过咗好耐先上主菜,不过侍应都主动同我哋道歉咗两次。肉眼我地拣咗五成熟,但系食落似七成熟以上🥩切开中间都只系勉强见到少少粉红色,而且口感

🧚🏻‍♀️餐前面包配牛油及意式青酱

🧚🏻‍♀️文华龙虾汤

🧚🏻‍♀️安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯条240克
食完前菜都过咗好耐先上主菜,不过侍应都主动同我哋道歉咗两次。肉眼我地拣咗五成熟,但系食落似七成熟以上🥩切开中间都只系勉强见到少少粉红色,而且口感比较韧,不过调味都唔错,牛味浓郁,但真系煎得太熟😭薯条就比较中规中矩🍟

🧚🏻‍♀️松子香菇宽扁面配巴马臣忌廉
呢个面比我地想像中出色好多😋虽然配料冇任何肉类,但系香菇独特嘅香味同鲜甜真系太特出🍄加埋忌廉简直系集香、滑、浓厚于一身,仲有松子增加口感🤤虽然我食到最后有少少腻,但小编觉得佢比牛排好食好多🤨

🧚🏻‍♀️1963文华芝士饼伴蓝莓果酱
文华芝士饼真系好出名,竟然包埋喺呢个set入面!呢件芝士饼首创于1963年,以年份命名系展示佢嘅历史悠久🍰芝士饼并无饼底,蓝莓果酱则另外呈上,但单食芝士饼完全唔觉得滞,芝士味浓,口感顺滑,蓝莓果酱唔假甜,微微嘅酸味同芝士味好衬🤤成件芝士饼唔会过甜、过浓、过实,所有口感味道都啱啱好😋😋😋

🧚🏻‍♀️柠檬柚子慕斯
对比芝士蛋糕,呢杯Mousse就显得非常普通。不过都食得出入面嘅水果味道新鲜清新,层次亦比芝士饼丰富,作出解腻都唔错🍨

整个晚餐体验都唔错,有文华作标志性嘅菜式真系好出色,但块牛扒真系好失望😞第二朝我哋拣咗去快船廊食自助早餐,整体食物都系较为普通,而且对佢哋嘅面包出品都系略为失望,可能系期望太高🧐

不过都系几满足今次嘅staycation,遇到嘅所有Staff服务态度都好亲切有礼👍🏻客房入面好多细节都做得好好,仲特别手写咗张卡仔祝我地纪念日快乐🥰完全体现到五星级酒店嘅应有水准👍🏻👍🏻👍🏻

味道:7.5/10
环境:8/10
CP值:8/10

温馨提示💁🏻‍♀️疫情严重,请注意唔同酒店嘅取消政策。