今次拣左去香港文华东方酒店Staycation,系酒店网站直接预订,包客房1晚,双人早餐同双人Cafe Causette晚餐,周五入住,总数大概$2500。双人早餐可以拣去快船廊食自助早餐,或者Cafe Causette食套餐。当然要拣快船廊啦。呢度早餐无限时间,一齐睇下有咩食啦!快船廊呈L型,食物区要经过好多座位先入到去。首先见到系中式食品,分别有生炒牛肉饭,炒杂菜。炒杂菜有四季豆,西兰花同椰菜花。四季豆质素唔错,而西兰花同椰菜花就过咸。中式食品当然有点心,种类繁多,有素菜饺,花卷,奶黄包,叉烧包,鸡肉饺,牛肉烧卖,虾饺,猪肉烧卖。虾饺既虾肉馅新鲜爽脆,不过饺皮较厚猪肉烧卖既馅都唔错素菜饺既馅味道都唔错,饺皮都系较厚以自助餐黎讲,点心质素算唔错。点心隔离有白粥,鸡肉粥,同中式油条。自助餐区中间有谷物同奶。谷物有5款,包括葡萄麦维,原味香脆麦米片,玉米片,卜卜米,果仁水果纤壳脆。奶类多到吓死人,有全脂牛奶,脱脂牛奶,豆奶,连杏仁奶同燕麦奶都有。杏仁奶味道唔浓,燕麦奶好饮!隔离有什锦果麦,原味乳酪,低脂乳酪,要自己笔,种类偏少。上面有罂粟籽,菠萝蜜饯,芒果干,桃蜜饯,南瓜籽,西梅蜜饯比你

呢度早餐无限时间,一齐睇下有咩食啦!

快船廊呈L型,食物区要经过好多座位先入到去。
生炒牛肉饭,炒杂菜

首先见到系中式食品,分别有生炒牛肉饭,炒杂菜。
猪肉烧卖,素菜饺,炒杂菜

点心

猪肉烧卖,虾饺

虾饺既虾肉馅新鲜爽脆,不过饺皮较厚
猪肉烧卖既馅都唔错
素菜饺既馅味道都唔错,饺皮都系较厚

自助餐黎讲,点心质素算唔错。
白粥,中式油条,鸡肉粥

点心隔离有白粥,鸡肉粥,同中式油条。
谷物,奶

什锦果麦,原味乳酪,低脂乳酪

隔离有什锦果麦,原味乳酪,低脂乳酪,要自己笔,种类偏少。上面有罂粟籽,菠萝蜜饯,芒果干,桃蜜饯,南瓜籽,西梅蜜饯比你加落乳酪度。南瓜籽颇新鲜。
水果

对面就系水果,水果有菠萝,木瓜,蜜瓜,西瓜,同鲜杂果沙律(偶然有蓝莓同士多啤梨系入面,不过得少量)。最正系有熟透既香甜木瓜,少见!
芝士

芝士有3款,分别系Saint Albray,Brie同Emmental。Saint Albray同Brie都好味。
洋葱猪肉煎包,姜葱蒸盲𫚧鱼

隔离就系另一个热食区,主要系西式热食。中式热食有洋葱猪肉煎包,姜葱蒸盲𫚧鱼。
炒蘑菇,姜葱蒸盲𫚧鱼,肉饼,烤番茄

自助早餐居然有姜葱蒸盲𫚧鱼简直令人相当惊喜,而质素好唔错,啖啖肉又无骨头,我不断encore,餐厅都不断补充!
日式牛肉薯饼,炸春卷,香脆烟肉,加拿大烟肉

西式热食有日式牛肉薯饼,炸春卷,香脆烟肉,加拿大烟肉,伴茄汁同甜辣椒酱。另外都有烤番茄,炒蘑菇,西班牙辣肉肠,文华肠。
沙律,烤番茄,西班牙辣肉肠,文华肠,烟三文鱼,烟吞拿鱼

日式牛肉薯饼系冻既
烤番茄多汁,炒蘑菇正常
西班牙辣肉肠同文华肠就麻麻
奄列

隔离有师傅即制奄列,配料有芝士,灯笼椒,菇,洋葱,火腿,番茄。我要求整得无需太熟,师傅又真系整得有蛋汁,不过落得唔够芝士。都可以要求煎蛋,亦有烚蛋。
奄列

奄列,日式牛肉薯饼,姜葱蒸盲𫚧鱼,炒蘑菇

即制奄列隔离有即制粉面,包括幼面,油面,米粉。配料有云吞,饺子,牛丸,鱼蛋,牛腩,芥兰,生菜。

粉面

云吞真系顶呱呱,皮薄馅正,虾肉爽口新鲜,必食!
云吞,牛丸

云吞面既幼面都整得非常弹牙,而芥兰都好翠绿鲜甜。
云吞面

即制粉面隔离有我从未见过既Meatloaf肉饼,原来系好似午餐肉既肉,都唔错。
Meatloaf肉饼

隔离既角落就系麦片,大大既counter得1款麦片,何其孤独。
麦片

另外一边就有多款果汁,包括芒果汁,士多啤梨汁,西柚汁,橙汁,番石榴汁,西瓜汁。
果汁

好少有自助早餐有多款果汁拣,连士多啤梨汁同芒果汁都有,而味道仲要系好好饮,特别系士多啤梨汁!
Coppa,Salami,烟吞拿鱼,烟三文鱼

果汁隔离系冻肉,有Coppa,Salami,烟吞拿鱼,烟三文鱼。烟三文鱼同Coppa正常,烟吞拿鱼少见而味道唔错。
鲜奶,Still Water,Sparkling Water,脱脂奶

冻肉隔离又有大大支鲜奶,Still Water,Sparkling Water,同脱脂奶。点解又要放奶呢?第二度已经有。

最角落就系沙律吧,沙律菜有3款,沙律酱有4款,配料有粟米粒,青瓜片,车厘茄,腌青瓜,鹰嘴豆。选择就唔算多,质素正常。
面包糕点

最后就系面包糕点。面包糕点包括班戟,窝夫,法式西多士,士多啤梨果酱甜甜圈,甜甜圈,迷你松饼,牛角包,法包,软包,各款酥饼。伴有花生酱,果酱,枫糖浆,糖霜。
窝夫,班戟,牛角包,甜甜圈,酥饼

窝夫,迷你松饼,甜甜圈

本身对文华出品既面包糕点都有期望,点知最出名既士多啤梨果酱甜甜圈居然都好麻麻地,虽然入面既士多啤梨果酱多到泻,可惜个包平平无奇,而且完全冻左,同我之前食差好远。普通甜甜圈就更加普通。花生酱窝夫都系冻既,不过都食得落口,厚身不过都有少少脆口。
冻朱古力

餐饮居然包冻朱古力,叫左两杯要脱脂奶。冻朱古力好饮兼邪恶,本身已经饱,饮完更加饱!

老实讲,野食款式唔算多,不过某几个惊喜位令人都感到满意,个人特别钟意呢度有平日自助早餐好少见嘅姜葱蒸盲𫚧鱼,而且云吞质素好高,果汁选择多又好饮,仲有木瓜同燕麦奶。不过下次会难d有兴趣再encore。

环境唔错,踏入10月份,装饰已经换哂Halloween嘅南瓜装饰。虽然枱与枱之间比较迫,不过我哋张枱靠窗睇到风景又有屏风隔住,感觉都尚算有私稳度。8点前入座唔洗等位,走𠮶阵时差唔多10点仲有几个人等紧位。服务员虽然忙碌,不过态度系五星酒店水准。
2021-10-09
早餐