2018-10-17
文艺青年最钟意去简单既地方,店舖同朋友影下相、食下野、睇下书又一日。呢间「汤米」装修简单,开放式水酒,以格仔作为背景,简简单单又可以影下相呃like 其实都唔错呀!上网睇过下啲相都觉得几靓就去左试下,「汤米」位于旺角,非常方便呀!加上现时正值秋凉,打边炉就最岩!由于我6点到左餐厅未算好多人,店员安排左我和朋友两个坐系4人枱,坐得阔落!正加上每枱都有调味架,客人可以更自助!我同朋友各点一个火锅,秋风起,一人一锅,爽!点左巴蜀烤鱼锅同韩国泡菜锅见到饮品系家下好兴既芝士盖茶同水果茶,当然要埋啦!仲心血来潮想食台湾肠就点了!台湾肠,系一口肠Size,外皮香脆,切成一片片,同蒜蓉一齐放入口,系台湾既味道!好好味呀!😋😋巴蜀烤鱼锅,川菜之一,中国四大名菜。以麻、香、鲜、辣为特色,而麻辣系川菜中最具特色,所以呢锅巴蜀烤鱼都系麻辣为主!辣度可分bb辣,小辣,中辣,大辣,而我简左bb辣,免得太辣而盖左鱼既鲜味啦!鲩鱼,淡水鱼,容易养殖,鱼骨大条,多数都用鲩鱼为锅物,可以避免滚耐左 ,鱼骨布满锅物之中,而且鱼身较厚!锅物中鲩鱼煎简过,僻走鱼腥,更令鱼皮脆卜卜,保留左鱼既鲜甜味,而且鱼身多肉,一百蚊左右就食
加上每枱都有调味架,客人可以更自助!
我同朋友各点一个火锅,秋风起,一人一锅,爽!点左巴蜀烤鱼锅同韩国泡菜锅 见到饮品系家下好兴既芝士盖茶同水果茶,当然要埋啦! 仲心血来潮想食台湾肠就点了!
巴蜀烤鱼锅,川菜之一,中国四大名菜。以麻、香、鲜、辣为特色,而麻辣系川菜中最具特色,所以呢锅巴蜀烤鱼都系麻辣为主!辣度可分bb辣,小辣,中辣,大辣,而我简左bb辣,免得太辣而盖左鱼既鲜味啦!鲩鱼,淡水鱼,容易养殖,鱼骨大条,多数都用鲩鱼为锅物,可以避免滚耐左 ,鱼骨布满锅物之中,而且鱼身较厚!锅物中鲩鱼煎简过,僻走鱼腥,更令鱼皮脆卜卜,保留左鱼既鲜甜味,而且鱼身多肉,一百蚊左右就食到禁好味既川菜鱼,正呀!加上微辣,令口感更加丰富,更惹味😋
韩国泡菜锅,有种韩国既部队锅感觉!半个即食面,年糕,饺子,猪肉等,都令成个锅好丰富!未食就流哂口水🤤呢个泡菜锅,唔洗讲都知来自韩国,带有辣味既火锅,都有得简辣度,呢个简左小辣,因为唔洗惊盖左鱼既鲜甜,小辣更配合泡菜既酸,更合适呢个-韩国泡菜锅啦!汤底带有泡菜既微酸,小辣既感觉,好似置身于韩国食部队锅禁!正,猪肉切成小块,更方便食用!而且份量非常多!锅本身可以跟白饭、乌冬、粉丝,另外锅身中有埋半个即食面,呢个锅可以同朋友开心share 都足够呀!
芝芝茶茶八号,芝士味、茶味都好浓郁,有惊喜呀!互相唔会盖左对方既味道,正!加上食辣野 ,饮呢个鲜辣就最适合了!
超级四季绿研,即水果茶!水果茶既味道主要橙、柠檬、百白果,配上绿茶!配合得好好!唔会过酸亦唔会太甜,亦饮到茶味既甘香,好饮!
整体黎讲,呢间「汤米」既装修服务都令人好舒服😌饮品食物都好出众,个人对饮品更为惊喜!
如果同姊妹黎下午饮下野都几爽!更可以打下卡,呃下like
环境,装修简单,以格仔作背景,影相呃like 一流呀!
服务,店员好贴心,会提醒客人边度较为冻,冷气位系边度,会令客人著想呢点无得弹
食物,有惊喜,食物质素令人满意,而且食得出食物好新鲜呀!
抵食,虽然呢个锅要一百蚊左右,但用料新鲜,一个锅可以两个人食,两个锅二个人实系好饱好满足!
卫生,未见到有咩唔干净既地方,用具,都干净令人满意的