2022-10-03 40 浏览
深水埗开咁多Cafe,身为半个深水埗人,冇理由唔拜访一下,今日就拣咗呢间位于基隆街嘅Dozy,装修主要用上水泥原色,充满型格工业风。蟹籽蟹肉配柠檬刁草酱三文治配有沙律菜伴碟,净系卖相已经攞满分。内有厚厚嘅蟹籽同蟹肉,配合埋柠檬刁草酱,味道真系甚有惊喜。三文治上放有食用花,令摆盆好有一片风光明媚嘅感觉。另外仲拣咗慢煮香草鸡扒牛油果酱意粉,慢煮嘅鸡扒真系好嫩滑,基本上系唔需要用刀都可以将鸡肉切开,配埋牛油果酱真系好好味。Flat White有好丰盈嘅奶泡,奶味又香又重,而且咖啡拉花都拉得好靓。Jasmine Green Tea就有一大樽,冰冻嘅茉莉茶仍然有扑鼻嘅茶香,最啱夏天饮用。最后就拣咗Tofu Cheesecake,我个人好喜欢豆腐芝士饼,因为带有浓浓豆香嘅芝士饼,完全减却咗传统芝士饼嘅油腻感,绝对值得一赞。
蟹籽蟹肉配柠檬刁草酱三文治
内有厚厚嘅蟹籽同蟹肉,配合埋柠檬刁草酱,味道真系甚有惊喜。
蟹籽蟹肉配柠檬刁草酱三文治
三文治上放有食用花,令摆盆好有一片风光明媚嘅感觉。
慢煮香草鸡扒牛油果酱意粉
Flat  White