2016-06-03
呢间咁文青FEEL的餐厅唔系系中上环,唔系石硖尾而系o系九龙城除左装修文青之外,入面都真系文青架佢会定期同不同艺术家合作,将墙上的空间俾佢地作为展览的场地系露天的空间,更将九龙城的特色画哂上墙~就好似一本漫画的九龙城历史咁~ 阿囡几认真咁睇~XD 至于食物方便,真系有心又认真~ 其实今次系第二次黎~MENU 已经改左,无左上次既2人餐改为SET DINNER ~ SET DINNER 包一个汤/前菜/主菜/餐饮是日餐系咖啡南瓜汤~净听个名时觉得有点不可思议~我本身唔LIKE食南瓜,仲整到咁古怪,都有D惊惊地~不过出黎既效果真系好MATCH AR 有咖啡的香味,但无咖啡的苦涩味有南瓜的香甜味,又唔会觉得食南瓜咁浆口重要系两种味混合埋系如此的天衣无缝~真系一试难忘~ 另一个餐汤选择黑松露杂菌汤最近的黑松露太过泛滥成灾了,搞到对呢个汤的味道都变得有D闷而且呢个汤的味道都好浓烈,用黎食意粉好似啱D~可能有第一个做比较,呢个汤反而无咩惊喜当然,味道都系好的~平时食SET ,除左去D大餐厅,好少会有四道菜呢度既SET就有啦~仲要唔系求其个只~三文鱼香橙果冻上碟时已经觉得哗一声,有哂设计,好似食法国
唔系系中上环,唔系石硖尾
而系o系九龙城 除左装修文青之外,入面都真系文青架
佢会定期同不同艺术家合作,将墙上的空间俾佢地作为展览的场地
系露天的空间,更将九龙城的特色画哂上墙~
就好似一本漫画的九龙城历史咁~ 阿囡几认真咁睇~XD
至于食物方便,真系有心又认真~
其实今次系第二次黎~
MENU 已经改左,无左上次既2人餐
改为SET DINNER ~
SET DINNER 包一个汤/前菜/主菜/餐饮
是日餐系咖啡南瓜汤~ 净听个名时觉得有点不可思议~
我本身唔LIKE食南瓜,仲整到咁古怪,都有D惊惊地~
不过出黎既效果真系好MATCH AR
有咖啡的香味,但无咖啡的苦涩味
有南瓜的香甜味,又唔会觉得食南瓜咁浆口
重要系两种味混合埋系如此的天衣无缝~
真系一试难忘~
另一个餐汤选择
黑松露杂菌汤 最近的黑松露太过泛滥成灾了,搞到对呢个汤的味道都变得有D闷
而且呢个汤的味道都好浓烈,用黎食意粉好似啱D~
可能有第一个做比较,呢个汤反而无咩惊喜
当然,味道都系好的~
平时食SET ,除左去D大餐厅,好少会有四道菜
呢度既SET就有啦~
仲要唔系求其个只~
三文鱼香橙果冻 上碟时已经觉得哗一声,有哂设计,好似食法国野咁~
三文鱼系烟的,普通啦~
下面个果冻加入左香橙同橙皮,好似FUSION菜~
初时觉得几香橙味,食多2啖又会食到橙皮的苦涩味
但如果将佢同三文鱼一齐食,唔单止去左三文鱼的鱼腥味,又变得甜番~
好鬼得意的一道APPETIZER~
呢度既SET DINNER 大约百六至二百几蚊
最平系呢个 CLASSIC CARBOARA
当然,食野唔系净睇钱,都要睇啱唔啱食
好明显,呢个系叫俾我个女食架啦~ 我平时就食多,煮就完全唔识的~
今日,厨师姐姐又教多我一样野~
CARBOARA 个汁系要加生鸡蛋的~
with a mixture of raw eggs, cheese, and a fat (butter, olive oil, or rarely cream)
(FROM 维基)
于是厨司姐姐又细心咁帮我换左忌廉汁~
呢度既Carboara 真系好传统架,佢唔系用HAM 而系真系一旧旧,好似腊肠的半肥瘦猪肉~
有好浓香的肉味~
睇番Recipe, 真系要加FAT落去架~
意粉软硬适中,忌廉汁均匀地沾上每条意粉,唔会有多余的汁停哂系底
虽然份量细细,但都超级饱肚~
烧美国天然谷饲极黑安格斯西冷伴牛肉汁 成块安格斯好似前手臂咁长,好有份量~
牛肉刚好七成熟,唔O鞋,唔会生勾勾(阿妈都食到)
牛味系很浓郁的, 不过说好的牛肉汁呢?
无汁,食多几旧有D闷闷地添~
(唔知系咪碟面上个D汁?但后尾结成成条喱啫咁,都沾唔到)
呢个肉好够大,啱哂钟意啖啖肉既朋友
我就反而欣赏佢D伴菜,全部都有烧过
而且烧得香口之余又唔会变菜干~
比起呢个牛扒,上次个个安格斯牛肉汉堡就更出色
有机会真系要试下个安格斯牛肉汉堡, 食完一定番寻味~
饮品先黎个阿囡的朱古力 估唔到连朱古力都有拉花,阿囡开心到晕,唔舍得饮个心心~XD
朱古力有很浓香的朱古力味之余亦系少甜,更能饮到朱古力的香味~
当然亦无朱古力的苦涩味~
我的LATTE 咖啡味偏温和,香味足而味不太浓,口感很滑 (因为奶几重)
跟餐的2个自家制甜品都好有惊喜呀~
红荳奶冻
整体甜品唔系好甜
基本上系红荳有甜味 而奶只有奶味
沟匀后食就觉得系一道好清淡既甜品~
啱哂香港人,又要食又怕甜又怕肥的心态~ 睇个样开头完全唔知系咩
原来系变奏版既
TIRAMISU 将饼底变左饼条,下层的CREAM 有好浓香的酒味
但食落就完全无酒的苦味,只系甜甜,软软的感觉~
第一次食咁样的TIRAMISU,又几得意㖞~
唯一有D麻烦系个饼条唔系脆个只,好难切开黎混合CREAM一齐食啰~
两次黎呢度都系平日,唔算多人,只有2, 3枱客人
以外藉人及女仔为主,客路好斯文
大家讲野都系细细声,环境好宁静舒服~
厨司姐姐同待应哥哥都超好人
好有礼貌,又细心
感觉到佢地待客人的真诚
水准高,服务好
真心支持呢D咁有HEART的小店~
OPENRICE 不批核我呢篇文,话有卖广告成份
我认我系卖广告,但无钱收个种
真心觉得呢间铺好有心去,希望佢地有更好的生意可以支持落去~