2015-10-02
爱丽丝之前系网上见到山脉流川呢间新餐厅既介绍,就已经俾佢既店名同装潢吸引🙈 今日就同小新泥试下👫山脉流川系一间位于观塘某工厦既楼上Cafe,其实都唔算偏辟,因为都近地铁站既。一入到餐厅,见到既系一张摆满糖果同零食既枱,好多都系怀旧既,童年时食过既糖果,例如胶纸糖丶眼镜糖… 之后就系一张张木枱,枱上会放一瓶瓶既花朵,成间餐厅既感觉都好怀旧同几有文青feel😂 令人想起台湾既一啲小店。我地点左一个芝士焗肉酱意粉丶一个Half Day Breakfast同一杯冻朱古力。首先,芝士焗肉酱意粉,$78,评分9/10。呢个要赞👍🏻 因为芝士好足,连埋热辣辣既意粉真系一流,爱芝士既朋友真系要试! 肉酱意粉听落普通,但山脉流川真系整得好好食🙈第二,Half Day Breakfast,$48,评分8/10。小新拣左牛仔肠丶纽伦堡肠丶沙律同牛角包。系好食既,个牛角好软,亦都好有牛油香。成道菜卖相都好有心思。第三,冻朱古力,$38,评分9/10。点解普通一杯冻朱古力都评咁高分呢🙈 首先因为味道真系好棒,朱古力味浓,但同时又好有牛奶香,而且卖相好特别,系放入一个玻璃瓶,瓶口上挂住一个写上山脉流川既牌,好令🙈
最后就系呢到有各式各样既Board Game玩,例如波子棋丶苹果棋丶飞行棋等,啲Board Game好新,唔会烂哂,希望佢之后都可以一直Keep住😂 仲有杂志睇,不过唔系八挂杂志,系好既😌 同埋呢到都有衫卖,啲衫就文青风格啲😂
个人认为山脉流川系餐厅布置上好有心思,不过好增加多啲食物选择,例如可以卖下蛋糕🙈 但爱丽丝一试完呢间餐厅就爱上了😂 大家不坊假日去试下😁