2017-06-28 242 浏览
西班牙菜热潮停不了,早前到访红磡嘅「民泰四七」食晏,因为只喺食午餐,未能了解尽佢哋嘅实力,但已有点点意外惊喜。大角咀嘅「Cocina 3」更喺打正旗号卖西班牙菜,老友廖Sir牛一,揾佢食番餐贺一贺,工作关系,佢周游列国,可谓食唔少好嘢,所以,都唔敢拣间普通料嘅俾佢,食友推介俾我嘅「Cocina 3」相信应该满足到佢。整间餐厅装修好有特色,唔止摩登、型格,由入门口一刻,已经睇到唔少心思位。就好似门面以啡黄色理石砌成,有无一种酒窖或地库入口嘅感觉呢!入到去,望番转头,原先晌门口沉沉灰灰嘅玻璃被商场嘅灯光照一照,变得吸晴,犹如教堂常见嘅彩色玻璃,立时有份古典气息。就晌门口位横扫一下整个餐厅环境,火辣鲜红嘅梳化椅,即时想起嘅有斗牛、蕃茄节。而高楼底嘅空间,偌大嘅用餐区,阔落嘅通道空间,精心布置嘅灯光,一一都令人感到轻松、舒服。讲到斗牛,天花之上犹如太空飞船嘅艺术装置,有9分似牛头形状,喺咪就表示出呢个西班牙嘅国技呢!走到餐厅尾,可以讲喺酒吧区,多组高脚枱櫈,嚟轻酌就最好不过。虽然有定性为酒吧,但音乐并未太嘈吵而影响客人倾谈。环境设计花咗好多心思,就连餐牌都喺,第一眼真喺望唔出乜嘢,但老友劲,果

环境设计花咗好多心思,就连餐牌都喺,第一眼真喺望唔出乜嘢,但老友劲,果然喺周游列国,认出封面画有西班牙国花「石榴花」,如将本餐牌做西班牙国家地形就一绝喇
菜式方面,沙律、西班牙小食、薄饼、石烧牛扒及海鲜、主菜、火腿冷盘、拼盘及甜品,餐牌印刷精美,部份菜式更附有图片作参考。
而饮品方面,一张喺餐酒餐牌,另一张喺啤酒、烈酒、果汁、汽水都有嘅餐牌,价钱一栏分咗非欢乐时光(N.H.)及欢乐时光(H.H.),唔使多讲,都喺后者会平啲。
饮酒其实我哋两个都唔多好,不过,轻度酒精嘅Apple Cider就啱口味啲,而餐厅提供Strongbow品牌嘅「仙地」,啱啱好有两款,正正可以各点一杯细尝。
Strongbow Gold Apple $46(欢乐时光价)

原支奉上,并由店长帮忙倒埋入杯,色泽金黄剔透,友人话佢杯Gold Apple有点果香味,似喺青苹果嘅果香,又有种悠长嘅甘苦味,酒精度低,冰凉爽口,极易入口。碰碰杯,顺祝老友生日快乐。
Strongbow Gold Apple
Strongbow Gold Apple
Strongbow Elderflower $46(欢乐时光价)

小弟就拣另一款,由于无试过友人杯Gold Apple,所以,无从对比,唯一明显嘅分别喺我杯Elderflower色泽较浅,但喺咪有接骨木花味,恕小弟见识少,真喺唔太识分,唔知接骨木花喺咩味,但细心嗒真啲,又似有点花香及青柠味。
Strongbow Elderflower
Strongbow Elderflower
既然嚟到西班牙餐厅,好难唔试佢啲西班牙小食Tapas,选择有近20款,普遍一客都喺6、70有交易,个别三几款先要过百,定价亲民。
西班牙炒辣肉肠 $62

曾经晌西营盘嘅Chico Chica试过依一款菜式,最啱𩠌啤酒或冻饮,所以,点一客嚟一边食、一边倾。一客确喺有好多片,啲辣肉肠入口烟烟韧韧,极有咬口,渗出微微辣味,带点刺激,唔沾沙律酱仲正,老友既赞好食,又赞喺好介绍。
西班牙香烧乳猪仔 $68

乳猪仔做得精致,配搭见心思,以百吉包垫底,涂点沙律酱,加上青瓜片、乳猪件、车厘茄笃坐一串做成小食模样。百吉包烘过,所以好脆口,而乳猪件亦香脆可口,肉质软熟,带点油香;青瓜及沙律酱令到食起嚟无咁油腻,继续以我哋杯「苹果仙地」嚟衬,好夹。
马德里烩蓝蟹肉配香脆多士 $88

第3道小食拣咗个烩蓝蟹肉,亦喺小弟是晚嘅重点推介,睇外观真喺好似好简单,但个蟹肉超好食,一来小锅内有好多丝丝蟹肉,兼有啲蟹膏在其中,二来烩得香浓好味,大羹大羹蟹肉搽上啲超脆口多士,美味到极。因为小锅份量唔细,单以4片多士都用唔晒啲蟹肉,所以,等阵叫咗个西班牙海鲜饭,仲可以将啲蟹肉加埋落去。
西班牙海鲜炒饭 $138

如果嚟到西班牙餐厅唔食西班牙海鲜饭,就好似有啲若有所失咁。原本喺点一客西班牙海鲜炒饭,但店员见我哋得两个人,可以选半份,晚平咗,又唔怕食唔晒,当然好啦,不过,见餐厅无半份嘅选择,相信喺后期顺应顾客嘅要求而作出嘅改变
因为喺半份开系,有别以成只大镬呈上咁有亮点,但咪睇份量似喺唔喺好大咁,但已经好够两个人食。饭粒炒得分明,以海鲜汤熬煮过,饭粒软硬适中又有咸鲜味,之后捞埋啲烩蓝蟹肉酱就更鲜香;饭内混满多种海鲜:蚬肉、大虾、青口,除咗只虾好弹牙鲜甜外,啲鱿鱼好好食,柔韧有咬口。
西班牙海鲜炒饭
虽然只喺食啲小食,再加半份海鲜炒饭,但都食得我哋好饱。甜品只有两款,都富有西班牙特色,不过,因为非常饱而无试。餐厅环境、气氛都非常好,食物水准又高,招呼亦够贴心
,唯一要闹嘅喺,唔知落单𠮶个店员喺唔喺听唔到我要求海鲜炒饭待食晒啲西班牙小食先后上,点知中段就嚟埋个饭,一来堆到成枱都喺嘢,二来太早上易摊冻晒啲食物,其实就算个客无提出咁嘅要求,店员亦应该喺上菜时间上识得处理,喺成晚招呼上美中不足之处。
庆祝纪念
生日