2022-08-10
打边炉最开心就系睇住啲嘢食喺度滚上滚落,好似好开心咁,所以我真系好钟意打炉!但打边炉嘅地方好多时又热又嘈又多人,如果坐得耐又觉得唔舒服...今次嚟到走轻奢风格嘅云手工云手工火锅店,真系又靓又舒服!如果一班朋友嚟,想包房玩都得,部份房仲有卡拉OK添!呢间火锅店唔系靠卖样,食物都一样咁吸引~佢嘅各款手工锅底款款都咁正,但最后拣咗个火焰三椰鸡锅,因为贪佢够浮夸!侍应会喺你面前用牛油炒熟啲鸡件,然后再倒一个椰青一个椰皇落去~椰皇水量十足,倒极都唔完,十分真材实料!然后再加上汤同埋走,一点火,WOW!咁正嘅汤底,当然要喺开始打边炉前试一下啦!未饮已经闻到椰子味劲香,啖汤亦好甜呢~呢个美国安格斯牛肉油花分布好靓,唔喜欢太肥,钟意多啲牛肉味嘅点呢个就啱晒~其实我本来想点牛心椗架,因为好少见,但另一半应该唔啱食...墨鱼丸本身已经弹牙,手打嘅就更有咬口!一咬开就闻到好香嘅黑松露味,而且仲有粒粒墨鱼肉,真材实料!呢个松茸鸡肉饺超大一只!咬开系满满嘅鸡肉,同埋好香嘅松茸~饺子皮偏厚,但系好有咬口,感觉又有少少似鱼皮饺嘅饺皮~因为三心两意唔知要咩菜好,最后叫咗个杂菜拼盘~有啲蕃茄粟米,又有油麦草同白菜仔,全
今次嚟到走轻奢风格嘅云手工云手工火锅店,真系又靓又舒服!
如果一班朋友嚟,想包房玩都得,部份房仲有卡拉OK添!
呢间火锅店唔系靠卖样,食物都一样咁吸引~
椰皇水量十足,倒极都唔完,十分真材实料!
然后再加上汤同埋走,一点火,WOW!
咁正嘅汤底,当然要喺开始打边炉前试一下啦!
未饮已经闻到椰子味劲香,啖汤亦好甜呢~
墨鱼丸本身已经弹牙,手打嘅就更有咬口!
一咬开就闻到好香嘅黑松露味,而且仲有粒粒墨鱼肉,真材实料!
呢个松茸鸡肉饺超大一只!
咬开系满满嘅鸡肉,同埋好香嘅松茸~
饺子皮偏厚,但系好有咬口,感觉又有少少似鱼皮饺嘅饺皮~
因为三心两意唔知要咩菜好,最后叫咗个杂菜拼盘~
有啲蕃茄粟米,又有油麦草同白菜仔,全部都好新鲜~
最惊喜竟然系连冰菜都有,因为本身冰菜比其他菜贵,但佢用嚟打边炉嘅口感真系好特别~
炸芋片比我想像中厚,因为屋企人打边垆都会自己炸芋片,通常切到好薄好似薯片咁~
但呢度嘅芋片比较口,但系芋头非常粉,一入口就化开~
加上略炸咗嘅外边,稍稍落汤加热吸收汤汁就好好味了~
芝士肠同芋丝系正常货色,因为好想食所以叫咗,但觉得应该叫多啲丸试下更好!
不过芋丝吸收晒佢啲香甜嘅鸡汤,食落真系好正~
喺尖沙咀想舒舒服服同一班朋友食餐饭的话,真系可以考虑下嚟呢间~
以食材质素计,呢个价钱唔算贵,相信佢冬天一定好爆!