2018-03-06 24 浏览
是日惊螫,阿妈话要去打小人和还神。兵分两路,佢去海坛街𠮶边嘅天桥底揾人打小人 (打小人唔一定去鹅颈桥,深水埗都有的,当然无咁热闹啦),我就帮佢去买烧味返佢屋企还神。阿妈指定我要呢间,因为佢帮衬开,响佢个朵之后,烧肉哥哥就会自动波拣啲好嘢俾我哋。我自己系第一次来呢间,原来呢间舖系双连舖。一边专斩烧味和煮粉面,仲见到啲街坊买烧味添,而另一边系茶记,真系多元化嘅食肆。见到啲烧味挂晒出来都觉得震撼,叉烧、乳猪、烧肉、豉油鸡、切鸡、烧鹅、烧鸭、乳鸽样样有,仲有卤水嘢俾人拣添。攞番张阿妈嘅锦囊字条出来睇睇,写住 “一条叉烧、两条烧腩、一只烧鹅肶、豉油鸡和切鸡半边嘅下桩”。我成张字条俾咗个靓姐睇,响埋阿妈个朵之后,靓姐就吩咐烧肉哥哥斩料。果然,正如舖名一样,快、靓、正! 好快就斩咗四盒靓嘢俾我,仲俾咗好多姜葱、酸梅酱、芥酱我添。我拎返去阿妈屋企,原来阿妈已经打完小人,准备还神。佢见到四盒靓嘢好开心,一睇就知系靓部位。不过,佢发现载著烧鹅肶𠮶盒唔多妥,原来,佢系要所用嘢免斩,样样嘢要拜完神先至自己去斩。不过,佢又话算啦,因为佢见到𠮶盒嘢唔单只有烧鹅肶,仲多咗几旧上肉,知道系舖送俾佢的。阿妈禀完一轮神之

阿妈禀完一轮神之后,终于有得食。

叉烧系梅头个位,所以会腍啲兼无咁肥,上咗好多蜜糖汁,所以几好味。

烧腩皮脆,肥肉唔多,肉质都唔错,而且入味。

烧鹅肶,皮薄肉多,嫩滑,香口。

豉油鸡,无肥油,肉质比较实,都算整得唔错嘅。切鸡就至好食,有鸡味,唔肥。

阿妈问啲嘢烧味正唔正? 我哋个个都话正,仲话揾日可以去埋间茶记试下佢啲粉面饭。
2018-03-05
外卖自取