2012-01-13
除夕夜没有节目,一个人呆在家,dinner time谂谂下好想食餐好嘅迎接2012年,一谂就谂到元气寿司,希望来年一如其名,多D元气、多D活力! 为免等位,以及一个人的尴尬,所以我外卖自取!去到元气,都成夜晚9点几,但人龙/人气依然强劲,店员也忙过不停!我落好order就到附近逛逛,等了30分钟就有得拎走啦!无计啦,大时大节,客人又多,等耐少少都OK,最紧要好食嘛!(虽然我至爱之一嘅海胆卖晒。。。)今次都系我第一次去元气而唔系堂食!不过呢次外卖经验令我对元气加分,因为佢地细心到用樽仔装豉油(唔系用坊间的鱼形豉油),分量较多,唔会唔够点!至于wasabi就用小杯子装住(即系通常人地用黎装姜葱油果D),又系大大pat,唔系得少少俾你!最体贴嘅系,外卖仲附有一只小碟,俾你用黎沟wasabi豉油同埋点黎食!哗,真系好周到、好方便呀! 三文鱼寿司:好鲜味,D脂肪花又分布平均,厚薄适中,一流! 生虾寿司:大大只躺在寿司饭上,D肉质够鲜甜又爽,唔会得阵雪味! 清酒帆立贝寿司:无论佢嘅肉身同埋裙边都好易咬开,唔韧唔腥! 海胆鱿鱼寿司:很多海胆鱿鱼,唔会只系薄薄一层!味道浓郁清新,带轻微的辣,真系好好食
三文鱼寿司:好鲜味,D脂肪花又分布平均,厚薄适中,一流!
清酒帆立贝寿司:无论佢嘅肉身同埋裙边都好易咬开,唔韧唔腥!
海胆鱿鱼寿司:很多海胆鱿鱼,唔会只系薄薄一层!味道浓郁清新,带轻微的辣,真系好好食!
软壳蟹手卷:简直系信心美味之作! 自从第一次食过之后真系好难忘,以后黎亲元气都必叫黎食!热辣辣的炸软壳蟹够鲜够入味,唔会系一大旧炸浆!配埋千岛沙律酱,好醒胃!最要赞嘅系,呢个软壳蟹手卷嘅软壳蟹同饭嘅比例恰好,唔会蟹少而大旧饭!