1K
2021-09-09 73 浏览
仲记得之前去韩国,第一次食炸鸡就系NENE. 个时夜晚同朋友仲特登系hostel 搭车行过去食,印象中炸鸡外脆内嫩,连泡菜都好食。到Nene 黎左香港咁耐,今次过去试睇下同回忆中味道有几大分别。估唔到最满意唔系炸鸡反而系佢新出个年糕。玫瑰酱宽粉炒年糕,原来即系番茄忌廉炒年糕,并无加玫瑰,只是因为呈粉红色玫瑰颜色,所以先有个咁靓嘅名「로제(Rose)」比起平时食韩式传统辣炒年糕,加左忌廉减低左辣度,而番茄酱汁微酸又解低腻. 年糕同宽粉都烟烟韧韧,仲有bacon 同肠增加咸香。叫左爱文芒果乳酪特饮都ok. 不过更钟意有气beers参鸡汤朋友想试,估唔到都唔错。用左原只鸡, 中间包住糯米, 仲有少量人参同红枣。鸡肉煲得好软腍筷子轻易就可以了撕开, 个汤有dd 参香味, 加埋糯米似参鸡粥. 配炸鸡食都几减腻皇室猪肋骨(L)伴芝士火锅及脆薯条佢个ribs 调味刚好,微微带烟熏香味又唔会太浓味,肉都煮得腍身可以切开。一份仲有4大旧,美中不足系唔够热,应该整定所以都系冻左咁。而且薯条唔脆。芝士火锅嘅忌廉味比较重,唔系拉芝个款cheese, 朋友话觉得有d 似奶粉味所以麻麻。 我觉得味道都可以嘅,不

估唔到最满意唔系炸鸡反而系佢新出个年糕。

叫左爱文芒果乳酪特饮都ok. 不过更钟意有气beers

参鸡汤

皇室猪肋骨(L)伴芝士火锅及脆薯条

芝士火锅嘅忌廉味比较重,唔系拉芝个款cheese, 朋友话觉得有d 似奶粉味所以麻麻。 我觉得味道都可以嘅,不过捞埋食更腻,就咁食ribs 会更好食

双重滋味炸鸡(有骨全鸡)(招牌炸鸡, 青阳辣椒白郡主炸鸡
炸鸡炸得都脆,不过炸粉略厚,中间肉质唔够嫩同juicy. 相对地比较prefer 原味, 本身会配honey mustard sauce. 另外嘅青阳辣椒白郡主带微辣,个sauce 有点微妙,味道还可以不过淋酱presentation 唔系太靓仔,放耐左又整到无咁脆