2024-11-16
呢间新加坡雪糕品牌近期嚟咗香港上环开首间香港实体店。 之前未有试过呢个品牌嘅雪糕,但见佢哋嘅手工 Ice cream sandwich ,都好有兴趣想试吓。店舖门外装修用上深蓝色,相当抢眼。楼高两层嘅店舖,楼上会提供地方给顾客堂食,至于楼下卖雪糕嘅地方空间就较狭窄,若顾客多的话,会感觉比较挤迫。雪糕有十余款味道选择, 而且味道款式都算几特别。除雪糕外,更有多款即焗曲奇,饮品以至各类甜品等。我最想试吓佢哋手工雪糕 Ice Cream Sandwich 。 我拣咗 Double Choc Chunk及 Macadamia White Choc 曲奇饼做面底,夹在里面嘅雪糕要咗Miso Maple Walnut 。成品完成会放在一个篮色小盒内,presentation 看起来非常得体美观外, 最重要是食起来时不用担心雪糕溶掉时的狠狈。 抵赞雪糕比一般雪糕无咁甜, 雪糕黏度较高,食时有少许烟韧感 。 相反曲奇饼比较甜,半脆身,新鲜焗起好香。 食曲奇后再食雪糕,会觉得雪糕味道更淡。 尝试拿起整个雪糕三文冶放进口,但可能太厚关系,食时会有点 「论尽」。