2013-02-21
如果你系长沙环, 深水埗既, 元州街一多糖水店, 多野食一定知道. 今次同朋友食完正餐想揾地方再坐下CHAT下先返去, 结果决定左来食甜品.当日系星期日, 系糖水店星期六日都多人架啦, 松记, 三松哥D就一定长年多人架啦, 而且我地见到有间未食过内, 所以我地就去试食一次 - 贵族甜品虽说系无咁多人, 不过都要等好耐.....都仲未有位....咁门口原本有几张台橩原本比人叫外卖同等外卖用既, 靓姐问肯唔肯张就下坐外面唔使等, 我地紧系二话不说, 坐!我地一人叫一样, 我就比我朋友早左一步叫左个宇治金时. 我原本都想食架 =口=!! 咁我就叫左其他野, 我好耐无食过白凉粉啦, 就叫左个白雪公主....呢度既字治金时没其他地方来得咁多重唔同既料, 但是佢既份量都算OK , 白玉, 红豆溶够, 绿茶雪糕够大旧, 唔错, 沙冰唔系只系纯沙冰咁简单, 佢地加左炼奶, 有一定程度既奶味, 食起来有浓郁既味道, 唔错! 白玉就有D口感唔够Q ...或者可能雪过度? 其他野系一般货式, 只是数量上既配合做得几好, 一口沙冰一口白玉 / 红豆溶 / 雪糕, 刚刚好.呢度既食物名都几怪相, 睇完我都觉得笑
我地一人叫一样, 我就比我朋友早左一步叫左个宇治金时. 我原本都想食架 =口=!! 咁我就叫左其他野, 我好耐无食过白凉粉啦, 就叫左个白雪公主.... 呢度既字治金时没其他地方来得咁多重唔同既料, 但是佢既份量都算OK , 白玉, 红豆溶够, 绿茶雪糕够大旧, 唔错, 沙冰唔系只系纯沙冰咁简单, 佢地加左炼奶, 有一定程度既奶味, 食起来有浓郁既味道, 唔错! 白玉就有D口感唔够Q ...或者可能雪过度? 其他野系一般货式, 只是数量上既配合做得几好, 一口沙冰一口白玉 / 红豆溶 / 雪糕, 刚刚好.
呢度既食物名都几怪相, 睇完我都觉得笑左出来, 不过OK既, 叫得开心就OK啦, 好, 咁我就叫左个白雪公主~ 咦? 白雪公主变左黄面婆? 原来白雪公主就系芒果白河粉配雪糕. (我仲以为会有白白既靓女啰比我食添!)
白河粉已经唔系新野, 呢度既白河粉食起来就知道系椰汁味既蒟蒻片. 配起芒果汁, 清中带点芒果香, 芒果汁唔系好冰冻, 而冰冻既雪糕令周边既芒果汁冰冻起来, 带有一D云尼拿香味, 感觉唔错, 只系白河粉又滑又易断, 食起来比较辛苦, 而且呢个都算系COMMON既菜色, 亮点唔够, 至小宇治金时仲得都比佢要来得OK...
睇过佢既食谱没有什么特色招牌野食, 食物出来既水准OK, 味道可以, 如果想找地方食糖水既大可一试.