2017-03-13
可能大家见到个标题会觉得我九唔搭八,其实系前排经历过一段好唔开心嘅日子,系时候又要重新振作。呢段日子去咗好多唔同嘅地方,试咗好多唔同嘅新嘢,但系因为心情太差,所以错过咗好多,好多都冇记录低。今日开始想记录低自己食过啲咩,好想以后每一份食评都分享下自己生活嘅事,当然冇可能一日三餐都出街食,更加冇可能一日打三份食评,一个礼拜廿一份。见到唔同人打食评都有唔同嘅风格,经常都会谂点样先可以有多啲人睇,唔系博出位,亦都唔期望会有好多人分享出去,只系想推介自己觉得好食嘅嘢俾其他人。我中文唔算太劲,词汇唔及人哋丰富,但系又未至于净系识话人哋好好味,或者好难食,总之我有咩感觉都会好直接咁样讲晒出嚟。打咗无人睇嘅话,就当写日记吧!由今日起,我要改变自己嘅风格,写低独一无二嘅感觉。今日去咗深水埗,第一次试呢个老鼠粉,呢间系一间马来西亚嘅店舖,主要以外卖为主,铺头嘅侧边有一条小巷,小巷有几个位比客人坐,环境虽然唔吸引,但系胜在呢间铺头嘅食物名字几有创意,令我留低嘅深刻嘅印象。由于我系独行侠,今次只系试咗招牌老鼠粉标准嘅size($25)呢个份量对于女仔嚟讲应该啱啱好,所谓嘅老鼠粉即系银针粉,本身银针粉都有油,
由于我系独行侠,今次只系试咗招牌老鼠粉标准嘅size($25) 呢个份量对于女仔嚟讲应该啱啱好,所谓嘅老鼠粉即系银针粉,本身银针粉都有油,所以食完会有少少油腻嘅感觉,加上招牌老鼠粉嘅配料有猪肉肠,猪肉碎,小小葱花,仲有甜豉油。食完就唔会有饿嘅感觉了。
猪肉肠有少少似润肠嘅感觉,肥膏都比较多,减肥人士就唔应该去食啦,睇佢个样好似会好咸,但系捞匀左之后又唔多觉㖞,另外甜豉油令到老鼠粉嘅味道百感交集,甜得来又咸,咸得来又甜,有种莫名其妙嘅夹。如果你唔明我讲咩嘅话,就亲自去感受一下啦。
由于呢个系标准size ,所以个碗有少少细,捞匀佢嘅时候有少少困难,捞捞下有几条粉跌咗出嚟 食呢个嘅时候记住要带纸巾呀,因为捞完你只手已经好油
系咪睇落觉得好油呢?话你知一样野就系你会觉得越食越油,但系今次无叫嘢饮,原因系嚟得深水埗区,当然想食平啲啲,如果叫埋嘢饮就一定要三四十蚊,咁重点食平啲啲呢? 食咗九成左右就开始觉得有啲济了,个底剩返好多肉碎,仲有几啖汁,最后𠮶几啖因为太多肉碎啦所以越食越咸
仲有啊!今次去到见到隔离个师奶左盒饭好香,好吸引架,虽然吾知系咩嚟不过见到又有少少肉碎,佢叫多汁的原有真系比多汁佢㖞,等我下次试吓先。
$25来讲能够喂饱我,令我非常之满足
我谂嚟紧呢一两星期依然会留喺深水埗周围揾嘢食,尤其想储钱嘅时候,一个礼拜来三四次揾平嘢食都唔错