2023-01-28
近期发现尖沙咀新开左一间打卡餐厅,以露营为主题,餐厅内有唔少打卡位,好似帐幕、钢琴、野餐、露营等等唔同嘅风格,摆设同布置都好有特色,带俾人好舒服嘅感觉。餐厅位于佐敦柯士甸道,沿著呢条路一直行,好快就见到餐厅嘅大招牌,转弯后落一层,就到餐厅架啦。餐厅叫「我爱慢煮」,食物当然以慢煮为主,我地叫左两款慢煮系列,一份青口,一个意粉同一个小食同两杯饮品share食。美式蜜糖芥茉猪仔脾 (3件) :猪仔脾可以拣3件或6件,虽然6件嘅价钱相当超值,但为左可以试多d唔同嘅菜式,我地选择左3件。猪仔脾调味近乎一般美式猪仔脾,味道较西化,酱汁味超级香浓,肉质嫩滑,食落啖啖肉,火喉刚刚好,入口酸酸甜甜咁,非常开胃,不过如果蜜糖芥茉酱可以另上,客人就可以因应个人口味,钟意点几多就几多啦。配菜方面有红萝卜、脆肉瓜、粟米同车厘茄,令到整体颜色配搭唔错。法式谷饲自然春鸡 (半只) :春鸡虽然制作需时,但系卖相真系相当吸引。除左有半只鸡之外,配菜方面有红萝卜、脆肉瓜、粟米同车厘茄,令到摆盘非常精美。春鸡焗得刚刚好,带轻轻嘅香草味,肉质香嫩幼滑,入口非常juicy,配埋烧汁食,非常惹味,认真唔错。明太子海鲜意粉:海鲜意
法式谷饲自然春鸡 (半只) :
明太子海鲜意粉:
海鲜意粉有虾、鱿鱼同青口,味道鲜甜,配埋加入左明太子整嘅忌廉汁,以及al dente 嘅意粉,极有口感,配搭一流。
白汁煮蓝青口配酸种面包多士:
青口份量比预期多,绝对对得住价钱,大小亦刚刚好,白汁味道香浓,入口creamy,食晒d青口后仲可以用埋整脆嘅酸种面包多士点汁食添。
甜蕃薯条:
蕃薯条即叫即炸,上台时热辣辣,香味扑鼻,入口外脆内软,用黎送春鸡同猪仔脾就最好不过了。
热情果芒果特饮/cappuccino:
热情果芒果特饮果味香浓,入口相当清新,唔会太甜,cappuccino 咖啡味香浓,为我地嘅午餐划上完美句号。